AZANE (VIDEO): ČISTILI GROBLJE I ZAMALO ZAPALILI STARI BOR, PETNJIČKI VATROGASCI UGASILI VATRU

Crkva u Azanama, opština Petnjica

Da ljudska nemarnost i neodgovornost može da izazove ozbiljne posledice najbolje nam može pokazati primjer iz MZ Azane. Naime, portalu Radija Petnjica se obratio Leko Petrović, revoltiran odnosom svojih mještana prema lokaciji gdje je smješteno seosko groblje, crkva i viševjekovni bor.

“Početkom aprila, prema mojim saznanjima, grupa od 15-tak ljudi se okupila i iskoristila to što je svetkovni dan, pa je radila na uređenju seoskog groblja i okoline. Svojim nepromišljenim potezom su, van ograde groblja, zapalili šiblje i drače. Međutim, vatra se otela kontroli, proširila se do te mjere da je ugrozila bor koji je star više od 500 godina i koji se nalazi tik uz seosku crkvu. U pokušaju da spase, oni su pozvali vatrogasce.

Zahvaljujući brzoj reakciji Službe zaštite i spašavanja iz Petnjice požar je lokalizovan i spriječene su  posledice širih razmjera”, izjavio je Leko Petrović za portal radija, pokazujući od požara oštećene grane bora.

“Postoji inicijativa da ovaj bor bude naše kulturno dobro. O njemu su ispričane i ispisane priče i priče. Bor koji je više od pola vijeka odolijevao svim ratovima i drugim turbulencijama, našom nemarnošću umalo je uništen. Dodatno me je izrevoltiralo to što su do mene došle priče od aktera ovog nemarnog djela, u cilju opravdanja i prikrivanja svog postupka, kako je navodno neki slučajni prolaznik bacio ćik, pa zapalio groblje. Lično sam to protumačio da su spremni da optuže naše komšije. Svi mi smo sa tim komšijama rasli i imamo zajednički suživot. I neću da dozvolim da priča pođe tim pravcem. Takođe se pitam, odakle njima smjelost da krše mjere NKT, jer baš u tom periodu je bila na snazi zabrana okupljanja”, ističe za portal Leko Petrović, bivši predsjednik Crkvenog odbora za obnovu crkve Sv. Trojice u Azanama.

Portal radija je pokušao da sazna nešto više i od očevidaca iz Azana ali oni nijesu željeli da komentarišu slučaj.

DENIS BOŽOVIĆ

PROČITAJTE JOŠ:

OD KAVKAZA DO PETNJICE: KENANOV VOLKODAV ZA MERAK I ČUVANJE STADA OD VUKOVA