RAMČILOVIĆ: POŠTUJEMO MJERE NKT, RAMAZAN BEZ VJERNIKA U DŽAMIJAMA

Husein ef. Ramčilović

Glavni imam Medžlisa islamske zajednice Petnjica Husein ef. Ramčilović je za Radio petnjica rekao da se vjernici u Petnjici pridržavaju mjera koje je donijelo Nacionalno koordinacionno tijelo, te da vjerske obrede ne obavljaju u džamijama.

“Džuma se trenutno ne održava, samo se oglašavaju namaska vremena ezanom iz džamije u kojoj je dozvoljeno da imam sam klanja namaze”, rekao je Husein ef. Ramčilović.

Po svemu sudeći, mjere NKT će biti na snazi i kada počne Ramazan (23. aprila).

„Za ramazanske aktivnosti još ne znamo šta će biti. Da li će nova uredba doći ili će se ovako nastaviti, vidjećemo. Od prvog dana se ponašamo u skladu sa uredbama Vlade Crne Gore i NKT“, kaže Ramčilović.

„Ukoliko ne dodje do promjene odluke o javnim okupljanjima u vjerskim objektima na početku i tokom Ramazana, mi ćemo poštovati i pridržavati se svake odluke koja je u interesu građane opštine Petnjica.

Jedini način našeg oglašavanja za vrijeme mjeseca Ramazana će biti predavanja preko Radija Petnjice, Radija Rožaja, televizije Teuta iz Ulcinja, kao i preko nacionalnog servisa“, rekao je Husein ef. Ramčilović.

On je dodao da se u prethodnom periodu dženaze obavljaju uz prisustvo dvije ili tri osobe iz najuže porodice.

E.K.