GINEKOLOŠKA ORDINACIJA BRALIĆ I RADIO PETNJICA: ŠTA JE OPASNIJE KORONA ILI HPV VIRUS?

Izet Bralić

Ginekološka ordinacija “Bralić” iz Rožaja i Radio Petnjica će u narednim danima objavljivati tekstove – savjete za trudnice u doba gripa i korona virusa. Ovo je način da pomognemo ranjivijim grupama društva u vremenu kada je pošast COVID-a 19 okovala svijet.

Procijenio sam da je prilika da sve nas, u eri vladavine korona virusa, za trenutak vratim u stvarnost. Da iskoristim trenutak “dok su u straha velike oči”  kako bi tim velikim očima pogledali jedan nama veći neriješeni problem.

Naime postoji jedan nama odavno poznati HPV – virus, koji se dugo pred našim očima ponaša kao “ubica na slobodi”.
Za HPV- virus je dokazano da izaziva rak grlića materice, te da je seksualno prenosiva bolest. Takođe je dokazano da ima HPV infekcije grlića bez raka, ali nema raka grlića materice bez HPV.

Iako je HPV otkriven već davne 1907 god. do danas je stopa obolijevanja i umiranja ostala previsoka.

Trenutni podaci govore da svake godine 569.847 žena u svijetu dobije rak grlića materice, a 311.365 umre od te bolesti. Rak grlića materice se svrstao kao treći najčešći rak među ženama na svijetu.

Ako uporedimo ove brojke sa stopom obolijevanja i smrtnosti od coronavirusa COVID-19, za prethodna četiri mjeseca, gdje imamo:
Korona pozitivnih 1.250,000
Umrlih 68.000
Izliječenih 257.000

Analiza:
Imamo Korona pozitivnih 1.250,000 i 68.000 umrlih
Ako prenesemo ovih 68.000 umrlih za četiri mjeseca na godinu, dobijamo oko 204.000 umrlih i muškog i ženskog pola za godinu u svijetu. S obzirom na to da je procenat umrlih žena oko 48%, dobijemo 97.950 umrlih žena od korona virusa za godinu, naspram 311.365 umrlih od HPV virusa.

Zaključak:
Stopa smrtnosti kod žena prema dostupnoj statistici je 3,17 puta veća od HPV virusa nego od COVID-19.
Ove podatke ne iznosim da bih umanjio opasnost od KOVID-19, već da bih ukazao koliko se neozbiljno borimo sa virusnim oboljenjima koja smo odavno upoznali.

Za to postoji po meni dva razloga.

Prvi – da smo se privikli na smrt koju smo upoznali, a da se više plašimo nepoznatog.
Drugi – da kada je u pitanju umiranje žena, manje je i novca i brige.
Prim dr Izet Bralić

GINEKOLOŠKA ORDINACIJA BRALIĆ I RADIO PETNJICA: ODAKLE IME KORONA?