GINEKOLOŠKA ORDINACIJA BRALIĆ I RADIO PETNJICA: ODAKLE IME KORONA?

Izet Bralić

Ginekološka ordinacija “Bralić” iz Rožaja i Radio Petnjica će u narednim danima objavljivati tekstove – savjete za trudnice u doba gripa i korona virusa. Ovo je način da pomognemo ranjivijim grupama društva u vremenu kada je pošast COVID-a 19 okovala svijet.

Zašto se zove KORONA virus

Od kada je čovjek izgovorio prvu riječ, napisao prva slova, počev od klinastog pisma, hijeroglifa do danas, ne postoji riječ koja je više puta napisana i izgovorena od riječi KORONA.

Riječ korona vodi porijeklo iz latinskog termina “coronatus” što znači “krunisanje”, izvorno iz “corono” u značenju “vijenac, kruna, krug”. Kod starih Grka i Rimljana to je bilo najviše odlikovanje koje se davalo pobjednicima na takmičenjima, vojskovođama i zaslužnim građanima.

Najpoznatija kruna je ona na kipu slobode koju su izgradili Francuzi kao poklon Americi povodom 100 godina nezavisnosti. Izgrađen je ušću rijeke Hadson 1988. god.

Kruna sa sedam krakova, inspirisana je krunom Kolosa sa otoka Rodos, jednog od sedam svjetskih čuda antike, je simbol slobode na sedam mora i sedam kontinenata.

Korona u astronomiji označava razrijeđeni gasoviti omotač sunca i drugih zvijezda. Sunčeva korona je normalno vidljiva samo za vrijeme potpunog pomračenja Sunca, kad se vidi kao nepravilni oblik bisernog sjaja koji okružuje zatamnjeni disk i podsjeća na vijenac od bijelog cvijeća.

U anatomiji korona označava dio tijela nalik ili sličan kruni.
U botanici označava izraslinu u obliku čaše ili trube u središtu cvijeta narcisa .

 

 

ZAKLJUČAK:

Ima neke simbolike u nazivu i izgledu Korona virusa. Niti ijedan kralj koji je nosio krunu nije uspio ovako moćno pokoriti svijet.

Prim dr Izet Bralić