GINEKOLOŠKA ORDINACIJA BRALIĆ I RADIO PETNJICA: SAVJETI ZA TRUDNICE U DOBA GRIPA I KORONE VIRUSA

Izet Bralić

Ginekološka ordinacija “Bralić” iz Rožaja i Radio Petnjica će u narednim danima objavljivati tekstove – savjete za trudnice u doba gripa i korona virusa. Ovo je način da pomognemo ranjivijim grupama društva u vremenu kada je pošast COVID-a 19 okovala svijet.

KORONA VIRUS NALIK NEPRIJATELJSKE VOJSKE

Izet Bralić

Dugo se nosim mišlju da svoje viđenje virusnih napada podijelim sa vama.
Kao sredjoškolac sam bio očaran Homerovom Ilijadom i čitao sam je uvijek iznova.

Ilijada je epsko djelo koje opisuje bitku Grka (Ahejaca) i Trojanaca (Ilijaca) oko VIII veka p.n.e. ispred zidina Troje i u samoj Troji. Djelo nosi naziv po Iliju, drugom imenu grada Troje.

U ovom istorijskom epu opisuju se događaji koji su se odigrali u poslednjih pedeset dana desetogodišnjeg rata između Grka i Trojanaca.

U toku studentskih dana kada sam i počeo izučavati svijet virusa, formirao sam mišljenje da se virusi ponašaju kao neprijateljska vojska. Imao sam naviku da svake sedmice odgledam dva filma u Bioskopu.

Mnogi od mog društva iz tog vremena znaju za taj moj hobi. Kada je 2004. godine snimljen kultni film TROJA, iznova sam učvrstio svoju teoriju “VIRUSI NAPADAJU POPUT VOJSKE”

U počecima svake virusne epidemije virus će birati vrijeme i uslove napada kao i one s oslabljenim imunitetom, koji će ga teže odbaciti. Zbog toga su prvi pacijenti nerijetko ljudi koji su ili stariji ili već imaju neke bolesti koje ih čine ranjivijima. Oni završavaju u bolnici, gdje u tom trenutku niko ne sumnja na epidemijski potencijal.
Ako zamislimo Grčku vojsku kao Viruse, a grad Troju i tvrđavu kao naš organizam, vidjećemo mnogo sličnosti u ponašanju vojske i virusa.

Grčka vojska je brižljivo spremala napad na Troju, birajući uslove i trenutak kada će odbrana Troje popustiti.
Deset godina je trjala opsada i posmatranje Troje od strane Ahejaca (Grka). I virusne epidemije se javljaju na deceniju.

U tih 10 godina bilo je bezbroj pokušaja i napada na Troju. I sve dok je unutar Troje vladala disciplina i red (dok je imunitet organizma jak) i napadi su bili bezuspješni.
Kada je Troja počela slaviti (opijati se, bez kontrole jesti, bludničiti, bez discipline, poput savremenog čovjeka koji nema samokontrole).

To je bio trenutak kada je organizam zvani Troja oslabio svoj imunitet. Grčka vojska (virusi) su kroz Trojanskog konja sagrađanog od drveta (mrtva priroda) ubacili nekoliko svojih boraca unutar zidina Troje.
Tako virus kao mrtva priroda, ulazi u o naš organizam i oživjet će samo ako nas nađe na spavanju .
Ubačeni Trojanski konj, oživio je samo zato što je vojska Troje bila opijena na spavanju i orgijanju.

Mi svojim neurednim životom svoju vojsku (leukocite i imunitet ) ne držimo budnim pa virus čeka priliku da prodre kroz kapiju (sluzokoža ).
Kada virus uđe u ćeliju, on oživi, samo ako je imunitet slab, takav pacijent se primi u bolnice, zatim se od njih zaraze drugi bolnički pacijenti, a i poneki zdravstveni radnici. Kada strada druga linija odbrane (zdravstveni radnici) borba se rasplamsava.

Kada su Odisej i nekoliko grčkih najboljih boraca, izašli iz drvenog Trojanskog konja, prvo su pobili nešto pijanih stražara, a onda otvorili kapije do tada neosvojive trvđave.
Za ostalu grčku vojsku, koja je 10 godina čekala pred zidinama (to su bakterije kojima smo okruženi svakodnevno, ali od njih ne umiremo sve dok nas virus ne napadne i ubije imunitet).
Grci su nagrnuli kroz otvorene kapije pobili sve muškarce, žene zarobili i odveli, na kraju je spalili baš kao što virus izazove upalu kod nas, pa organizam gori iznutra (upala pluća).

U međuvremenu, virus počinje da se širi i među opštom, izvanbolničkom populacijom. Zarazi mnoge ljude koji su inače zdravi te im se sve bolje prilagođava. Virus je odnio veliku pobjedu i počeo da se širi, izazvao je epidemiju pa kasnije pandemiju baš kao i Grčka vojska koja je nakon pobjede u Troji nastavila sa osvajanjem.

Prim dr Izet Bralić