VRIJEDNI BIHORCI: HAFIS TIGANJ, ŠIJE MASKE, DEZINFIKUJE, DUBINSKI ČISTI….

Hafis Tiganj

Da su Bihorci talentovani pokazuje primjer Hafisa Tiganja iz Vrbice.

Naime, kad je otišao u Sloveniju naučio je mnoge zanate koji su mu pomogli da opstane, ali emocije su presudile da ne ostne u Sloveniji nego da se vrati kući, i jedan je od rijetkih koji ispunio sebi želju da se vrati svom Bihoru.

Danas živi i radi u Vrbici od svog rada i stečenog znanja u Sloveniji. Ima plastenik, a trenutno je nezaposlen.

Završio je turističku i ugostiteljsku školu. Hafis je i pica majstor, ali se usavršavao za više poslova.

„Prije osam godina na prostoru opštine Petnjica započeo sam se baviti dubinskim čišćenjem. Kako kaže Hafis radi profesionalno po evropskim standardima.
Već dugi niz godina radim dubinsko čišćenje auta, namještaja, tapaciranog namještaja, tepiha”, kaže ovaj Bihorac.

Spreman je da dođe na lice mjesta kako bi obavio posao.

„U Sloveniji sam se ovim poslom bavio dvanaest godina. Radio sam u firmi za čišćenje od vrha do podova, enterijera i eksterijera, privatnih, poslovnih prostora, ali otuda nijesam donio preparate koji su mi bili potrebni“, kaže Hafis.

Prema njegovim riječima, u Bihors se vratio zbog svojih roditelja. Pokušao je da pokrene biznis preko Zavoda za zapošljavanje ali mu to nije uspjelo.

“Od svoje uštedjevine i pozajmljenog novca od rođaka kupio sam potrebne mašine za posao. Imam dubinsku mašinu, usisivač. To je “Kašerova” profesionalna mašina, vrijednosti oko hiljadu eura”, priča Hafis i dodaje da nema puno posla u Bihoru.

„ Od opštine nikad ništa nisam tražio, mada je bilo obećanja za neki prostor, ali od toga nije ništa za sada“, ističe Hafis.

Kako kaže, nakon završetka borbe protiv korona virusa moraće sve da se dezinfikuje i očisti tako da će biti posla.

„Materijal koji imam, dobijam iz Slovenije. Sestre mi pošalju, ali je trenutno to nemoguće. Osnovni materijal je jako skup. na primjer litar dezinfekcionog sredstva koje koristim košta 100 eura. To su univerzalna sredstva koja koristim za sanitarije, tapacir“, govori Hafis.

Uz posao kojim se bavi, Hafis je humanista.

U danima straha od koronavirusa, Hafis želi da doprinese na način da šije maske besplatno. Već je sašio nekoliko primjeraka koje je podijelio.

„Imam želju da u ovom vremenu nečim doprinesem. Sašio sam i podijelio pedesetak maski. Svako ko želi da ima masku, može da mi donese materijal, džabe ću ih sašiti“, zaključuje Hafis Tiganj.

ENKO KORAĆ

PROČITAJTE JOŠ:

POKRET “KURBANI ZA BIHOR” UPLATIO 10.000 EURA ZA POMOĆ NAJUGROŽENIJIMA