MUNEVER HALILOVIĆ – PČELE GA VRATILE U BIHOR: ULOŽENIH 10 000 EURA SE BRZO ISPLATILO

Munever Halilović

Da nema samo poljoprivreda i stočarstvo perspektivu na području opštine Petnjica, pokazuje i primjer pčelara Munevera Halilovića iz Godočelja.

Ovaj 48-godišnji Bihorac je iz ljubavi počeo da drži pčele. Međutim, kako je vrijeme odmicalo, uvidio je da to može biti itekako dobar biznis pa je razvio proizvodnju i sada ima 50 društava pčela.

“Pčelarstvom se bavim nekih pet – šest godina a sve je počelo kao hobi. Sada je već biznis. Za sada društvo mi broji oko 50 komada a u planu je da razvijem do 100 komada.

Uloženih 10 000 eura, relativno se brzo isplatilo”, ističe Munever koji je u prošloj godini prodao između 500 i 600 kilograma meda. Interesantna je i “pijaca” ovog uzornog pčelara.

„Sve ovde, ovim putem. Nigdje ne idem. Za 15 dana sam sve prodao a da je dao Bog da ga je još imalo, prodao bih sve. Najvećem obimu su mi kupci naši ljudi dijaspore. Svi znaju da imam domaći i kvalitetni med pa rado kupuju kod mene“, dodaje Munever.

Lokalna uprava pomaže koliko je to u njihovoj moći.

„Meni do sada nije trebala pomoć. Ja sam ovo počinjao kao hobi i sada se priča uozbiljila. Sada bi bilo dobro da budu uz nas, pčelare. Prepoznali smo nedostatke, šta nam fali i šta je ono što bi nam bilo potrebno. Na sjeveru Crne Gore nemamo nigdje nikakvu tzv. kuću meda gdje bi mogli da se obratimo za repromaterijal. Suštinski, snalazi se svako za sebe, kako ko može. Lijepo bi bilo da izgradimo jedan objekat  u kojem ćemo moći da imamo stvari koje nama trebaju što se tiče pčelarstva“; istakao je Munever.

Munever Halilović živi u Berenama a želja mu je bila da se približi svom Bihoru. Zato je otpočeo kuću da pravi u Godočelje a proizvodnju meda je shvatio veoma ozbiljno.

Deset godina je bio u Njemačkoj.

„Ko god ima kičme i volje da radi može da ide preko granice. Ali, ja više nijesam u toj fazi niti mi je potrebno. Okusao sam i taj hleb i njima hvala na tome jer sam startovao od njih. Sada nemam potrebu. Ove pčele su mi samo ljetos napravile prvu ploču. Isključivo od meda sam je napravio i to je kuća koja isključivo leži na medu. Taj novac sam želio da uložim baš tu a imao sam plan. Pčele mi jednim dijelom prave i kuću samo treba da pratim kontinuitet”, kaže Munever Halilović.

Dobitnik je opštinske nagrade i to za njega znači prepoznavanje od strane lokalne uprave svih onih koji pokušavaju da se bore za opstanak u Bihoru.

“Hvala im na tome i moram biti iskren da meni to puno znači. To jeste postrek. Ne tretiram nagradu kao nagradu već kao vid prepoznavanja. Više sam za to da se pomogne onima koji startuju. Nagrade ovog tipa služe da ne bježimo trbuhom za kruhom nakon 18 godine života. Znam da nikom lako nije, nije ni ovdje a nije ni tamo u tuđini. Naški rečeno, lokalna uprava nam pruža ruku”, zaključuje Munever Halilović za portal radija.

DENIS BOŽOVIĆ

PROČITAJTE JOŠ:

AGOVIĆ: DIJASPORA DA NE KREĆE PUT ZAVIČAJA BEZ KONSULTACIJA