U PETNJICI PREDSTAVLJEN NOVI IPARD PROGRAM: NA RASPOLAGANJU 12 MILIONA EURA

Predstavljanje Ipard programa u Petnjici

U sali Skupštine opštine Petnjica predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja su predstavili su juče novi IPARD, drugi po redu Javni poziv za podršku investicijama u primarnu poljoprivrednu proizvodnju.

Tim povodom su poljoprivrednim proizvodjačima sa terena petnjičke opštine predstavili i upoznali kako  se može ostvariti bespovratna podrška kroz drugi Javni poziv i predstavili način apliciranja na neki od ponuda novog IPARD-a.

Kroz ovaj poziv iz evropskih fondova i državnog budžeta poljoprivrednicima u Crnoj Gori je na raspolaganju  12,3 miliona eura bespovratne podrške.

Poziv je objavljen 24. februara i trajaće do 19. maja ove godine.

Sektori na kojima mogu da konkurišu petnjički poljoprivredni proizvodjači su sektor mlijeka, mesa, proizvodnja jaja, voćarstvo, vinogradarstvo, maslinarstvo, ribarstvo, akvakultura, povrtarsvo uključujući sektor aromatično ljekovito bilje gljive.

„Danas smo ovdje u Petnjici da predstavimo drugi Javni poziv koji je namijenjen primarnim poljoprivrednim proizvodjačima. U prvom Javnom pozivu ugovoreno je šest projekata iz opštine Petnjica koji su u fazi realizacije investicije, u narednom periodu očekuje se isplata sredstava korisnicima koji su podnijeli zahtjev za isplatu“, kaže Petrović.

„Što se tiče ovog javnog poziva vrijednosti investicija se kreću od 10.000. eura do 500.000. eura bez PDV-a, visina podrške kreće se od 60 do 70%.
Mjesta iznad 600. metara nadmorske visine imaju 70% podrške.
U opštini Petnjica svi imaju 70% podrške i imamo dodatnih 10% za upravljanje stajnjakom na taj dio investicije korisnici imaju 80% podrške“, ističe v.d. direktorka.

„Kada su u pitanju investicije, korisnici mogu da apliciraju za nabavku nove mehanizacije, nabavku nove opreme, izgradnju i rekonstrukciju objekata za smještaj hrane, smještaj mehanizacije, mogu da apliciraju za pristupne puteve, za rješavanje pitanja vodosnadbijevanja, podizanja novih voćnih zasada na njihovim parcelama“,tvrdi Danka Perović.

„Veoma je bitno da je dobra priprema dokumentacije da bi ubrzali proces obrade aplikacije i same realizacije investicije i naravno je bitno da se naznačene stavke ispoštuju koje stoje u ugovoru do kraja, da se vodi računa o standardima na dobrobit životinja.
Korisnici zanemare taj dio, kupe mehanizaciju i opremu ali zanemare dobrobit životinja, savjetovala bih prvo da se posvete objektima u kojim drže stoku pa onda da se osvrnu na mehanizaciju i opremu koja im nedostaje“, ističe Perović.

„Svaku pomoć koju korisnici žele mogu se obratiti Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja, savjetodavnoj službi, službi za selekciju stoke, da odgovore na sva pitanja.
Ono što je najbitnije je da korisnik zna šta hoće, da ima svoj cilj, da ima listu prihvatljivih troškova, da se on pronadje na toj listi koja je njegova investicija i onda da ide za prikupljanje dokumentacije“, zaključila je za portal Radija Petnjica Danka Perović v.d direktorka Direktorijata za plaćanje u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Na kraju prezentacije programa, uslijedila su pitanja petnjičkih poljoprivrednih proizvodjača na kojima su odgovorili predstavnici Ministarstva.

ENKO KORAĆ

PROČITAJTE JOŠ:

SULJO HALILOVIĆ: MOJ “RENO” JE BOLJE OČUVAN OD MENE