AGOVIĆ ODGOVORIO OO BS PETNJICA: ŽELJE ZA PRINUDNOM UPRAVOM VAM SE NEĆE OSTVARITI, JER MI RADIMO, STVARAMO I FUNKCIONIŠEMO

Samir Agović, predsjednik Opštine Petnjica

Predsjednik Opštine Petnjica Samir Agović reagovao je na, kako je rečeno, netačne i tendiciozne navode OOBS Petnjica.

Reagovanje prenosimo u cjelosti.

“Zbog javnosti i naših građana, želim da demantujem netačne i tendiciozne navode iz nepotpisanog saopštenja OOBS Petnjica, ali sa odavno poznatim rukopisom i namjerama na račun predsjednika Opštine.

Naime, gostujući u emisiji Hronika Petnjice, između ostalog, odgovorio sam jednom od odbornika Bošnjačke stranke, iako koncept ove emisije nije takve prirode da predsjednik Opštine odgovara na pitanja. Međutim, zbog poštovanja funkcije odbornika i lično gospodina Muratovića, odgovorio sam na postavljeno pitanje. U tom odgovoru ništa nijesam iznio što bi bio povod za neutemeljene napade. Odgovor koji sam dao može svaki građanin pogledati na portalu Radia Petnjica i svi oni koji budu to učinili neka sami zaključe šta je istina u vezi sa postavljenim pitanjem, a koje se ticalo rada Savjeta za davanje imena ulica i naselja. Odgovorno tvrdim da je plasiranje ovakvih tvrdnji inicirano upravo od strane pojedinca koji je želio Svijet na dlanu, pa je pomislio da ga posmatra iz Vasione. Napomenuću, da sam o Savjetu iznio pozitivne ocjene, a moj manir nije ni ljudski ni politički da ne poštujem institucije, nadležna tijela, posebno da ne poštujem ljude, a naročito kolege sa kojima radim.

Gospodo iz BS-a, nemate apsolutno nijedan argument da ne poštujem tradiciju, kulturu svog naroda i ne samo naše identitetske osobenosti, već ja poštujem te specifičnosti kome god one bile i kome god pripadale, ukoliko baštine prave civilizacijske vrijednosti.

Slobodu i slobodarske ideje i žrtve za slobodu, pravdu i dostojanstvo iznad svega cijenim i poštujem. U svojoj najbližoj porodici imao sam stradanja i žrtve, pa zato dodatno ne mogu biti neko ko nema osjećaj prema svemu ovome. Naša javnost o tome zna dovoljno pa ne želim dalje o tome da iznosim stavove, ali sve vaše navode u vezi sa tim odbacujem sa indigacijom. U nastavku odgovora na vaše neutemeljeno  pisanje,  dodaću komentar i navode iz pomenutog Zakona.

Skupština Crne Gore, na sjednici održanoj dana 27. decembra 2019. godine, usvojila je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore, koji predviđa obavezu predsjednika opštine da, ukoliko  skupština jedinice lokalne samouprave do dana stupanja na snagu ovog zakona nije odredila nazive svih naselja ulica i trgova na teritoriji jedinice lokalne samouprave, gradonačelnik Glavnog grada i Prijestonice, predsjednik opštine, predsjednik opštine u okviru Glavnog grada dužan je donijeti odluku i privremenom određivanju naziva naselja ulica i trgova u roku od 30 dana do dana stupanja na snagu ovog zakona.

Iz iznijetog jasno se vidi da sam postupio po važećim zakonskim propisima i u  Zakonskom roku i donio Odluku o privremenom određivanju naziva ulica u opštini Petnjica, na osnovu Pravilnika koji je predviđen za ovu oblast, a koja se odnosi na sve lokalne samouprave koje nijesu na čitavoj ili na dijelu svoje teritorije regulisali ovo pitanje prije donošenja izmjene i dopune ovog Zakona.

Još jednom želim da apostrofiram, da se isključivo radi o Odluci privremenog karaktera i da će ista prestati da važi usvajanjem Odluke o  određivanju naziva ulica.

Što se tiče vaše želje za prinudnom upravom, ona vam se neće ostvariti, jer ova Opština funkcioniše, iako bi vi pojedinci iz OOBS željeli da je drugačije. Mi stvaramo, radimo, realizujemo brojne projekte i osmišljavamo nove između ostalog, zbog toga što imamo punu podršku Vlade, a tome svjedoče finansijska sredstva koje Vlada iz kapitalnog budžeta usmjerava i realizuje na području naše opštine.

Na kraju, nemojte brinuti o relacijama između dva organa lokalne samouprave niti o čelnicima koji ih predstavljaju, jer vam se te brige neće obistiniti.

Moje reagovanje po ovom pitanju neće se više ponavljati iz razloga što smatram da u ovom trenutku je to sve nepotrebno i da imamo mnogo važnijih tema i izazova”.