DA LI JE BLAGA ZIMA DOBRA ZA POLJOPRIVREDNIKE -” ŠTO VIŠE LEDA DO VIŠE MEDA”

Petnjica, februar 2020.

Blaga zima i februarsko sunce, iz ugla starijih Bihoraca, neće dobro donijet poljoprivrednim gazdinstvima.

Prema kazivanju Rahmana Kočana, tri nerazdvojna stuba su stočarstvo, voćarstvo i pčelarstvo.

„Kod pčelara ima jedna izreka – što više leda to više meda. Ako jedan stub zakaže, druga dva moraju da trpe posledice. Iz iskustva, od prije nekoliko godina kada je bila slična zima, bez velikih snjegova, bez leda, prosto rečeno kada zima ne opravda svoj epitet, prinosi od meda su bili dosta loši kada su pčele ispod svakog očekivanja proizvele meda“, istakao je Rahman koji je pohitao u svoj mali pčelinjak da ga obiđe.

Iz ugla Bahtjara Muratovića, na globalnom nivou se poremetila klima tako da više ne može da važi ni ona stara – zabolje me desni bubreg, biće nevremena. Kao dokaz nudi situaciju sa koronavirusom gdje vremešni Bahtjar pokazuje da pomno prati situaciju u Kini.

„Ranije je sve bilo drugačije. Nije bilo atomskog oružja, nijesu padale bombe na zemlju pa je zemlja bila zdravija. A sada, evo samo šta se radi u Kinu. Ni Kinezi ni Amerikanci ne mogu da pronađu da unište jednu običnu bakteriju. Do skoro nam nije trebalo da slušamo vremensku prognozu. Sada je velika zagađenost, zatrovanost zemlje pa se sve promijenilo. I ovi meteorolozi mogu da prognoziraju samo za sedam dana. Ja sam juče ujutru izašao ispred kuće i pitam sebe jel ovo neki proljećni mjesec ili februar. Toplo i lijepo. Više nema pravila“, izjavio je Bahtjar Muratović.

DENIS BOŽOVIĆ

PROČITAJTE JOŠ:

ISPOVJEST ADEMA ŠABOTIĆA: ZAŠTO SAM BACIO BOMBU NA ŠEŠELJA