PETNJIČKA UPRAVA POLICIJE: ZA NAJTEŽE SAOBRAĆAJNE PREKRŠAJE ZATVOR I DO 60 DANA

Policija u akciji

Petnjička uprava policije obavještava sve građane da će se od 12. februara primjenjivati nove odredbe Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima.

Najznačajnije promjene zakonskih odredbi koje se tiču vozača odnose se na to da je za najteže saobraćajne prekršaje predviđena zatvorska kazna od 15 do 60 dana.

Ovoj kazni podliježu vozači koji upravljaju pod dejstvom alkohola u koncentraciji od 2g/kg ili većoj, koji upravljaju vozilom pod uticajem opojnih droga ili drugih psihoaktivnih supstanci, koji se u naselju kreću brzinom koja je za 70km/h i više veća od dozvoljene brzine ili van naselja brzinom koja je za 90km/h veća od dozvojene brzine, koji upravljaju vozilom za vrijeme trajanja mjere zabrane upravljanja ili ograničavanja prava na upravljanje motornim vozilom, koji ne zaustave vozilo na propisani znak ili naredbu ovlašćenog policijskog službenika, koji odbiju da se podvrgnu ispitivanju pomoću odgovarajućih sredstava ili aparata radi provjere prisustva alkohola u organizmu, ili postojanja znakova alkoholne poremećenosti ili dejstva opojnih droga.

Takođe, u skladu sa novim zakonskim rješenjem, prema vozačima koji su počinili prekršaj će se preduzimati mjere na osnovu sakupljenih kaznenih bodova koji se vode u Prekršajnoj evidenciji. Iz Zakona je brisana odredba o fizičkom oduzimanju vozačke dozvole na licu mjesta, već će se ograničavanje prava na upravljanje motornim vozilom evidentirati u posebnoj evidenciji, pri čemu će vozači dobijati rješenje.

PJ Uprave policije u Petnjici upućuje apel svim učesnicima u saobraćaju da poštuju Zakonom propisane odredbe i time doprinesu ličnoj i bezbjednosti ostalih učesnika u saobraćaju, kao i poboljšanju ukupnog stanja bezbjednosti u saobraćaju na crnogorskim putevima.

DENIS BOŽOVIĆ

PROČITAJTE JOŠ:

BINASA ZVEROTIĆ: “KUPIĆEMO FERARI, A KOLIKO ĆE BITI STAR ZAVISI OD BROJA OVACA KOJE SE OBLIZNE”