IZBORNA SKUPŠTINA SUBNORA I ANTIFAŠISTA: ADROVIĆ PREDSJEDNIK, SIMOVIĆ PORUČIO – AKO SE NE BORIMO, VRATIĆE SE FAŠIZAM

Juče je održana II sjednica Izborne skupštine SUBNOR-a i antifašista Petnjica. Za predsjednika je izabran novi/stari predsjednik Faik Adrović, a funkciju sekretara će i dalje obavljati Safet Pljakić.

Sjednici su prisustovali predsjednik SUBNOR-a Crne Gore, akademik Zuvdija Hodžić i potpredsjednik SUBNOR-a Slobodan Simović. U ime SUBNOR-a Berane predsjednik Miroslav Joksimović sa sekretarom Borisom Marsenićem, predsjednik opštine i SO, Samir Agović i Mehmed Meša Adrović sa saradnicima.

Potpredsjednik Slobodan Simović se zahvalio na dočeku i dobro odrganozovanoj izbornoj skupštini ističući da pripremljena skupština predstavlja jednu sliku rada, ponašanja i življenja iz ugla SUBNOR-a i Antifašista Crne Gore.

„Rekao bih da je to antifašističko življenja, jer mi svoj život nemamo kome da posvetimo osim antifašizmu. Ako se ne budemo borili, vratiće se fašizam. Ima danas jedna teorija da se fašizam nikad neće vratiti. To je uspavljuća teorija. To je teorija koja želi da nas prizemi. Da nas uspava, da nas demotiviše. Neće se javiti Hitlerov model fašizma, neće se javiti Musolinijev model fašizma ali, ta ekstremna desnica koja hara nemalo ovim našim prostorom i pljačka narodni novac, a šta je drugo nego fašizam. Možemo mi to nazvati kako god hoćemo i želimo, ali laž možeš obući u zlato, laž ostaje laž.

Pod kojim se imenom zove, o tome treba da razgovaramo na javnim skupovima i tribina, glasno i otvoreno kako bi antifašizam bio vladajući sistem mišljenja u Crnoj Goru“, istakao je u uvodnom govoru Slobodan Simović, potpredsjednik SUBNOR-a i antifašista Crne Gore.

U ime lokalne uprave, predsjednik opštine Samir Agović je pozdravio delegate izborne skupštine i poželio dobrodošlicu ističući zadovoljstvo što je čelni čovjek organizacije, Zuvdija Hodžić u Petnjici.

„Boračke organizacije kako sa nivoa države tako i sa nivoa opštine, su organizacije koje baštine najbolje vrijednosti NOR-a i time sve mlade generacije koje prihvataju jedan takav način i odnos prema tome, razviju i nose u sebi. Opštinsko rukovodstvo kao i najveći broj stanovnika naše opštine, podržava vrijednosti antifašizma. Upravo smo se na antifašizmu najbolje razvijali, školovali, razvili zajednicu, Crnu Goru ali i velike Jugoslavije. Od vas, dragi drugovi, očekujemo da nas zasipate idejama, da tražite našu podršku, da uvijek oživljavamo sjećanje na slavnu borbu naših predataka, na slavne bitke iz drugog svetsko rata i sve one koje vrijednosti koje je taj rat donio kao pobjedu nad najvećim zlom – fašizmom, koji se desio u istoriji čovječanstva. Što se tiče nas iz lokalne uprave, hvala vam na iskazanom poštovanju. Uvijek ćemo da dajemo podršku na prave vrijednosti koje baštini vaše udruženje“, između ostalog je istakao Samir Agović.

Na sjednici su izabrana i ostala tijela ove organizacije, skupštinski odbor koji broji sedam članova i nadzorni odbor za finansije od tri člana.

DENIS BOŽOVIĆ

PROČITAJTE JOŠ:

ESMANA ADROVIĆ, JOŠ DVIJE GODINE DO STOTE: “DANAS JE SINKO NAROD NERVOZAN, SVEGA IMA, A OPET SU SVI NERVOZNI”