SVEČANA PREDAJA NOŠNJE ZA LIČINSKO KOLO KUD-u “BIHOR”

KUD Bihor

U petnjičkoj sali Centra za kulturu,  21.decembra  je  uz prisustvu skoro kompletnog sastava Upravnog odbora NVO Udruženje “ Bratstva Ličina “ i predstavnika i članova  prve postave  NVU KUD “ Bihor “,  predsjednika opštine i jednog dijela zvanica i mještana Radmanaca i Petnjice,  održana svečanost u povodu potpisivanja Protokola o međusobnoj saradnji Udruženja “Bratstva Ličina “i KUD-a “Bihor “.

Na početku svečanosti  direktor Centra za kulturu  predsjednik KUD-a “Bihor”  Sinan Tiganj je istakao ogromnu zahvalnost  Udruženju Bratstva Ličina na ustupanju muzičko- censkog djela koreografije “Ličinsko kolo “ autora Hazba Ličine iz Bijelog Polja nastanjenog u Zenici  u svojstvu kompozitora kola i tekstopisca pjesme “ Oj Bihore željo živa “ koja čini okosnicu ovog muzčko scenskog djela koje je  doajen  Crnogorske etno I folklorne scene Ibiš Kujević iz Rožaja  obradio I  postavio koreografiju čiji je izdavač I producent upravo  Udruženje Bratstva Ličina koje je ovaj projekat u cjelosti isfinansiralo donacijama članova Udruženja .

–   Tiganj je takođe kazao da je   ovo  godina velikog jubileja – 40 godina postojanja KUD-a  jer je upravo  na današnji dan  donešena odluka o osnivanju  KUD-a , pa će ova vrijedna donacija  značiti mnogo za  ovu i mlađe generacije koje će pronositi slavu Ličinskim kolom u novoj nošnji  ma gdje god budu nastupali . On se takođe zahhvalio gospođi  Ajši  Puzić iz Živinica  koja je sašila ovu nošnju .

– U svom obraćanju, Hazbo Ličina  je istakao da je ovo djelo nastalo sasvim spontano   2016. godine, kao rezultat jedne njegove muzičke improvizacije  na harmonici, za koju je na Skupu Bratstva Ličina u Radmancima izjavio da će se to u buduće zvati Ličinsko kolo a na prijedlog   predsjednika KUD-a Bihor Sinana  da bi  KUD tu improvizaciju, nakon njenog prilagođavanja, mogao odigrati kao koreografiju.

Već na sljedećem Skupu Bratstva Ličina u Novom Pazaru, početkom avgusta 2017. godine, KUD “Bihor” je odigrao koreografiju , uz napomenu da su  premijera I spot izvedena u iznajmljenoj nošnji.

Poseban akcenat stavio je na pjesmu “Oj Bihore željo živa”, koju je kako je istakao napisao za potrebe ovog muzičko-scenskog djela.

Bile su potrebne skoro četiri godine da se desi ovaj trenutak predaje zvanične nošnje za koreografiju “Ličinsko kolo”  KUD-u Bihor, koju su također, svojim donacijama, prikupljenim, malte ne u jednom  dahu, isfinansirali članovi UBL istakao je u svom emotivnom govoru Hazbo Ličina.

-Predsjednik Upravnog odbora Munib Ličina istakao je značaj međusobnih izuzetno korektnih odnosa između UBL i opštine Petnjica, a posebno KUD-a “Bihor”, koji je svojim nesebičnim zalaganjem doprinio realizaciji ovog kulturnog projekta koji je danas krunisan potpisivanjem  Protokola o međusobnoj saradnji i uručivanjem dvadeset sest  kompleta zvanične nošnje za koreografiju Ličinsko kolo. On se svrnuo se i na potrebu još čvršćeg uvezivanja opštine i njene dijaspore u cilju realizcije projekta od zajedničkog interesa u kojima je i  pomoć države i nužna i neophodna, prije svega u oblasti izgradnje putne infrastrukture i drugih infrastrukturnih sadržaja koji su uslov za bolji I brži razvitak svake lokalne zajednice, pa samim tim I opštine Petnjica kao I bihorskog kraja u cjelosti.

-U svom  obraćanju Predsjednik opštine Petnjica Samir Agović obratio se skupu riječima zahvalnosti prema Bratstvu Ličina na ovoj vrijednoj donaciji koja se ogleda u divnom kolu, divnoj pjesmi i divnoj nošnji, što je veliki doprinos, ne samo za KUD “Bihor” i opštinu Petnjica, već za kulturu, običaje I tradiciju bihorskog kraja u cjelosti, kao i za  ukupnu kulturu Crne Gore. Ukazao je na pozitivni kolektivni odnos Bratstva Ličina rasutog širom svijeta prema svom zavičaju, prema Crnoj Gori, Bihoru i Petnjici, dajući pri tome značajan doprinos multietičnosti kulturnog razvoja I zajedničkog prosperiteta.

Također je istakao da su uz snažnu podršku Crnogorske Vlade riješeni mnogi infsratruktuni, saobraćajni, komunalni i drugi društveni problemi čime su suprotstavljeni uslovi za veći i brži  privredni razvoj i prosperitet ovog kraja. Na kraju, Predsjednik Opštine je istakao da se uskoro očekuje usvajanje strateških dokumenata na nivou Crne Gore, posebno prostornog plana, koji je neophodan za sveukupni još brži i veći razvoj u svim segmentima te lokalne zajednice, pozivajući pri tom brastvenike ovog bratstva  kao I drugih, koji su rasuti širom svijeta, ulaganjem svog kapitala u profitabilne privredne djelatnosti pomognu sveukupnom razvoju ovog kraja.

Nakon potpisivanja Protokola, prisutnim se riječima zahvalnosti obratio I Predsjednik Skupštine UBL Rifat I. Ličina iz Sarajeva koji je uz pozdrave svim prisutnim zaželio puno uspjeha članovima  KUD-a u budućem radu da budu najbolji promoteri kulture čestitosti plemenitosti Bihora i Crne Gore.

Članovi KUD-a su na kraju  programa počastili sve prisutne  koreografijom I izmamili veliki aplauz .