SMAILOVIĆ: MZ “POLICA” VIŠE LIČI NA URBANU SREDINU OD PETNJICE

Salem Smailović u studiju Radija Petnjica

Salem Smailović, predsjednik OO SDP u Petnjici rekao je, gostujući u programu Radija Petnjica, da je ta partija djelimično zadovoljna onim što je lokalna vlast uradila u 2019. godini.

„Prije svega želim da istaknem da je dužnost SDP-a da stvara državu u kojoj će da vladaju zakoni, a ne volje pojedinca. Mi smo se borili za vrijednosti preko koje je Crna Gora danas trasirala svoj put. Selektivna pravda je najveća nepravda jednog naroda. Bićemo istrajni da poprvljamo postojeće stanje u cilju stvaranja malih preduzeća da bi zaustavili odliv građana,“ kaže predsjednik OO SDP-a u Petnjici.

„Lokalna vlast je dosta uradila, ali ima propusta. Pozdravljamo izgradnju putne infrastrukture, ali to su izborni putevi, jer se na brzinu rade i nemaju puni efekat”, rekao je Smailović, dodavši da je od velikog značaja povratak statusa opštine, jer u drugom slučaju ostali bi velika mjesna zajednica koja je nerazvijena.

“Putni pravac Petnjica-Berane je od izuzetnog značaja, ali postoje propusti u osvjetljenju, izradi trotoara i autobuskih stajališta. Glavni krivac za nepostavljanje sadržaja uz magistralni put je lokalna uprava. Uzeću primjer proizođača mlijeka koji moraju da stoje na ivici puta kako bi predali svoj proiyvod“, isitče Smailović.

„Vodovod Murovsko je projekat koji se dugo radi i skupo košta, ali pozdravljamo sve poduhvate koji su pozitivni. |elim istaći da je problem Petnjice javni prevoz. Petnjica nema javnog prevoza. Naša preporuka je uspostavljanje javnog prevoza Petnjica-Godočelje-Azane, od Petnjice prema planinskom području i prema Vrbici i Trpezima. Takođe zagovaramo, još od 2012. godine, izradu putnog pravca Petnjica-Bioča, i smatramo da je to put za Evropu jer ‘e nas spojiti sa budućim auto putem. Takođe prioritet je put Petnjica-Tutin, ali smo svjesni da ne može sve preko noći”, kazao je Salem Smailović.

On smatra da je, uz podršku Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, loklana uprava  trebala da obrati više pažnje na povećanju poljoprivredne proizvodnje, zatim otvaranje veterinarske ambulante, kao i rad na stvaranju uslova za mini hidro-centrale.

Novi predsjednik OO SDP Petnjica se osvrnuo i na ekološke probleme u opštini a posebno na divlje deponije kojih ima puno uz puteve u netaknutoj bihorskoj prirodi.

“Moramo iznaći rješenje za organizovanje jedne moderne deponije, jer je evidentna i vidljiva devastacija šuma, rijeka i uopšte prirode”, rekao je Smailović.

On je prenio sugestiju i ujedno pitanje od dijaspore za nadležne – kad će Dobrodole dobiti status mjesne zajednice.

“Oni su samostalno sakupili 130.000 eura za asfaltiranje dionice puta od Grebenice do Mirajbrda. Dijaspora očekuje nas da mi da krenemo. Lokalna uprava mora naći mehanizme da stupi u kontakt sa privrednicima iz naše dijaspore kako bi se realizovala investicija za izgradnju benzinske pumpe u Petnjici. Mi smo jedina opština koja je nema”, kaže Smailović. On je naveo još nekoliko ključnih problema, od javnog prevoza, uređenja centra Petnjice do problema iseljavanja.

„Centar Petnjice nije saniran. Petnjica ne liči na urbano naselje, kad nema trotoar i potpunu rasvjetu. MZ Polica više liči na urbanu sredinu, jer imaju trotoar pa i rasvjetu”, kaže Smailović i poručuje lokalnoj upravi da vode računa o svima jednako, jer, kako kaže, “svi smo jednaki poreski obaveznici.

TEKST: ENKO KORAĆ

RAZGOVOR U STUDIJU: DENIS BOŽOVIĆ