ZEID ŠKRIJELJ (SD): CRNA TAČKA RADA LOKLANE UPRAVE JE CENTAR PETNJICE

Novira Radija Petnjica Denic Božović i odbornik SD Zeid Škrielj u studiju Radija Petnjica

Zeid Škrijelj, šef odborničkog kluba Socijaldemokrata u lokalnom petnjičkom parlamentu je gostujući u programu Radija Petnjica je rekao da nije zadovoljan onim što je urađeno u Petnjici tokom protekle godine.

Put Petnjica – Podvade

„Završetak druge dionice puntog pravca Petnjica-Berane je jako bitno za građane Petnjice, i to je ujedno i prva saobraćajnica koja predstavlja prvu kvalitetnu vezu Petnjice sa ostalim dijelom Crne Gore.
Smatramo da je ovaj projekat trebao biti završen u ovoj godini, kako bi gradjani opštine Petnjica osjetili puni efekat i korist od ovog projekta. Mi u SD-u smatramo da lokalna samouprava nije uložila dovoljno napora kako bi ovaj projekt bio završen u ovoj godini. Trebali su intezivnije sarađivati sa Vladom Crne Gore i Upravom za saobraćaj koja realizuje ovaj projekat. Očekujem da će u narednoj godini biti završen.

Škrijelj se nadovezao i pohvalio izradu projektne dokumentacije za rekonstrukciju lokalnog putnog pravca Gusare-Lješnica-Bioča.

saobraćaj na putu Petnjica – Bioča

„Ono što bih pohvalio je izrada projektne dokumentacije za lokalni put Gusare-Bioča. Takođe je taj lokalni putni pravac od velikog značajan za razvoj Opštine Petnjica, i nadam se da će lokalna samouprava, u saradnji  sa Vladom Crne Gore uložiti dodatni napor u iznalaženju sredstava za realizaciju tog projekta i dalju rekonstrukciju regionalnog puta R20 od Podvada do Kalača. Nakon realizacije tih projekata možemo konstatovati da Petnjica ima kvalitetnu povezanost sa ostalim opštinama u Crnoj Gori. Mi  u SD-u takođe snažno podržavamo realizaciju projekta putnog pravca Petnjica-Tutin. Realizacijom tog projekta bi se doprinijelo bržem razvoju naše opštine“, istakao je Zeid Škrijelj.

Projekti koji se realizuju na pravi način doprinose pozitivnom stanju nakon višegodišnjeg nedostatka infrastrukturnih projekata.

Koraćki potok

„Istaknut ću pozitivnim završetak Koraćkog potoka, ali smatramo da se intezitet realizacije projekta odužio, uz ozbiljnog izvođača radova taj projekat se mogao realizovati u znatno kraćem roku ne dužem od šest mjeseci..
Radilo se na rješavanju problema vodosnadbijevanja, istakao bi realizaciji glavnog dijela vodovoda, Javorovsko vrelo-Koraćki krš. Očekujem dodatni napor lokalne samouprave kako bi se taj projekat finalizirao u sljedećoj godini. Takođe vodovod „Višnjica“ u mjesnoj zajednici Savin Bor je bitan projekat koji je realizovan u 2019.godini, zbog toga što ta mjesna zajednica ima najveći broj poljoprivrednih proizvođača, tako da je kvalitetno vodosnadbijevanje uslov za opstanak tih poljoprivrednih proizvodjača i proširenje njihovih kapaciteta.

Asfaltiranje puteva u opštini Petnjica

Modernizacija  lokalnih puteva u Petnjici je jako bitan korak za sve građane naše Opštine ali nijesmo zadovoljni odabirom prioriteta. Smatram da je Opština imala prvi put značajna sredstva za modernizaciju lokalnih putnih pravaca. Ali mi u SD-u nijesmo zadovoljni načinom određivanja prioriteta lokalnih puteva koji su asfaltirani u 2019. godini. Motivi za određivanja prioriteta su isključivo bili lični i partijski. To pokazuju u činjenice, gdje su predsjednik Skupštine i Opštine kao prioritete odredili puteve koji vode do njihovih dvorišta i u samim dvorištima, a da ti putevi čak nijesu obuhvaćeni odlukom o kategorizaciji Opštinskih puteva. A pritom su zapostavljeni lokalni putni pravci koji povezuju mjesne centre sa centrom Petnjice. Tu prije svega mislim na mjesnu zajednicu Javorova u kojoj nije uloženo niti eura za modernizaciju lokalnog puta i rješavanju problema vodosnadbijevanja od vraćanja statusa smostalne Opštine, takođe su zapostavljeni i putni pravci prema Dobrodolama, Dašča Rijeka-Kruščica, MZ Savin Bor i Kalica i menadžment Opštine morao je krenuti u modernizaciji ovih putnih pravaca u ovoj godini,“ kazao je Zeid Škrijelj.

Petnjica

„Crna tačka rada lokalne samouprave je centar Petnjice. Mi od vraćanja statusa Opštine nemamo rekonstruisanu ni jednu ulicu u centru Opštine. Petnjica je jedina opština u Crnoj Gori koja nema nazive ulica. Kao član savjeta za davanje naziva ulica, trgova, naselja sam učestvovao u 2018. godini, na nekoliko sjednica tog savjeta gdje smo postigli saglasnost za nazive ulica obuhvaćene DUP-om. Međutim tu odluku je stopirao menadžment Opštine, kako ne bi išla u dalju skupštinsku proceduru. Centar Petnjice još uvijek ima izgled ruralne sredine.
Odgovornost za takvo stanje možemo tražiti isključivo na jednom mjestu, to je menadžment Opštine koji je morao naći način da Petnjica u samom centru koji je obuhvaćen DUP-om dobije izgled urbane sredine,“ ističe Škrijelj.

Realni sektor u Petnjici je na jako niskom nivou razvijenosti i u 2019 god. nije  otvoreno niti jedno radno mjesto u ovom sektoru.

Petnjica se ponosi svojom dijasporom kako u porodičnom tako u finansijskom dijelu, jer bez pomoći dijapore svom kraju mnoge stvari bi izgleldale drugačije.

„Šansa Petnjice je u dijaspori. Moramo im zahvaliti na svemu onome što su uradili za obnovu samostalnosti Opštine Petnjica, na svemu onom što su donacijama doprinijeli za bolji životni standar a ujedno naša dijaspora je najbitniji i najznačajniji faktor koji je uticao i utiče na značajno povećanje  kupovne  moći  loklanog stanovništva.
Smatram da Petnjica ima najbolju dijasporu od svih Opstina u CG i saradnja  sa dijasporom treba da pređe na veći nivo i da oni treba da  prenesu svoje biznise u Petnjici jer na taj način i najbolje mogu pomoći svoj zavičaj.

Od lokalnih stranaka koje na loklnom nivou nijesu dio vlasti ali na državnom jesu se očekuje mnogo na inicijativama i rješavanjima problema.

„Mi pokusavamo  kroz opoziciono djelovanje da na konstuktivan način doprinesemo razvoju naše Opštine, da podržimo sve pozitivno i da osporimo sve ono što ugrožava razvoj Petnjice.
Mi se zalažemo za dinamičniji razvoj Crne Gore,  takođe i opštine Petnjica,“ kaže odbornik SD-a.

„Socijaldemokrate su bili činioc vlasti u Petnjici. U tom mandatu smo insistiriali i doprinijeli na svim ovim projektima koji su realizovani u ovoj godini, jer su svi oni započeti zapravu u prvom mandatu lokalne vlasti u kojoj smo mi učestvovali. Smatram da se moglo puno više uraditi, da se kolicija sa državnog nivoa prenijela na lokalni nivo.

Prenošenjem sredstava iz jedne budžetske godine na drugu budžetsku godinu u dužem kontinuitetu, govori o nedostatku vizije menadžmenta za razvoj Opštine. Smatram da je opština Petnjica morala izdvajati više sredstava u kapitalnom dijelu Budžeta Opštine. Taj procent je morao ići iznos veći od 60% za kapitalne izdatke u odnosu na ukupne izdatke u koliko želimo da dostignemo nivo razvijenosti, razvijenih opština.

Kada je u pitanju motel tu moram istaći da je za njega izdvojeno više nego što vrijedi i smatram da njegova tržišna cijena nije veća od 150.000 eura, i da su se  sredstva koja su utošena za nabavku motela mogla biti iskorišćena na mnogo bolji način tako što bi se kupilo zemljište i namjenski pravio objekat za potrebe komunalnog preduzeća i službe zaštite i spašavanja,“ zaključio je Zeid Škrijelj.

TEKST: ENKO KORAĆ

RAZGOVOR U STUDIJU: DENIS BOŽOVIĆ