DRAGINJA VUKSANOVIĆ – STANKOVIĆ ZA RADIO PETNJICA: DA NIJE BILO SDP-a NE BI BILO NI OPŠTINE PETNJICA

Draginja Vuksanović - Stanković u studiju Radija Petnjica sa novinarom radija Enkom Koraćem

Predsjednica SDP-a Draginja Vuksanović- Stanković je, nakon partijskih sastanaka u Petnjici, za Radio Petnjica rekla da su cilj njene posjete stranačke aktivnosti, unapređenje partije i imenovanje novog rukovodstva.

“Želimo našu stranku da redefinišemo u Petnjici nakon kongresa na kojem sam izabrana za predsjednicu SDP-a do održavanja opštinske izborne konvencije, na kojima ćemo izabrati novo opštinsko rukovodstvo u skladu sa našim statutom.
Za par dana u Petnjici će se održati konvencija SDP-a na kojima će se izabrati novo rukovodstvo u Petnjici”, rekla je predsjednica SDP-a.

RADIO PETNJICA: Na prvim lokalnim izborima u Petnjici Vaša stranka je imala jedanaest odbornika dok u posljednjem sazivu lokalnog parlametna imate jednog, šta se desilo i koji su razlozi pada pojerenja?

DRAGINJA VUKSANOVIĆ – STANKOVIĆ: SDP je punih osamnaest godina vršila vlast sa DPS-om potom znate da se od devedesetih borila za suverenu i građansku Crnu Goru. Jedini smo u svom osnivačkom stranačkom programu imali zacrtano EU i NATO članstvo.
Zajedno smo uspjeli da ostvarimo sve ove strateške ciljeve. Nakon ulaska Crne Gore u NATO na polju državnih resursa smo se mimoišli sa DPS-om, smatrajući da državni resursi trebaju da pripadnu građanima Crne Gore, a ne nekim vrlo sumnjivim investitora koji rade da zadovolje svoje interese na račun naših građana.

RADIO PETNJICA: Činjenica je da veliki broj građana pogotovo Petnjice napusta Crnu Goru.

DRAGINJA VUKSANOVIĆ – STANKOVIĆ: Mi imamo program kako da zaustavimo egzodus mladih koji ne samo da pogađa mlade, nego i njihove roditelje koji ostaju ovdje i pitanje je da li će se oni vratiti svojim roditeljima. Mi planiramo da obezbijedimo fondove preko kojih ćemo izdvajati sredstva za rješavanje stambenih prilika mladih ljudi, pomoći ćemo poslodavcima da otvore svoj prostor kako bi se zaposlili mladi ljudi.

Takođe se borimo za povećanje minimalnih zarada koje su najmanje u regionu zatim povećanje zarada prosvjetnim radnicima, povećanje zdrastvenim radnicima kako bi se zaustavio odlazak medicinskog osoblja iz Crne Gore.
Smanjenje poreza za poslodavce, da se uvedu povoljnosti kako bi se mladi školovani ljudi zadržali i živjeli dostojno.
Moramo omogućiti dostojanstven život penzionerima, a da bi se sve to desilo moraju se desiti promjene u strukturi vlasti uz izmjenu zakona.
Smatramo da građani Petnjice nisu glasali u demokratskoj proceduri i da nisu bili slobodni izbori zato ne čudi rezultat tako drastične razlike sa jedanaest na jedan.
Naš cilj je da se građani mogu slobodno izjasniti kroz izborno zakonodavstvo u demokratskim uslovima a da bi se to desilo mora se donijeti niz novih zakona koji su u skladu sa evropskim predlozima pritom se mora opozicija i pozicija složiti, a to je većina poslanika u Skupštini Crne Gore. Zakoni i nisu loši u osnovi dok je najveći problem implementacija od nadležnih. Zato se i zalažemo za tehničku Vladu, ne da bi pravili koaliciju sa bilo kim već da bi smo našli najbolja rješenja koja će da kontrolišu primjenu izbornih zakona kako bi građanin mogao glasati slobodno i kako bi se spriječile sve zloupotrebe.
Želim da poručim sljedeće – Građani i građanke Petnjice nemate čega da se plašite, vi ste vlast, vi imate jedinu moć u ovoj državi da glasate za onoga ko će da vas predstavlja. Vaša djeca treba ovdje da žive i rade, a ne u tuđini.

RADIO PETNJICA: Postoji li skepticizam kod građana Petnjice dok ste bili vlast na državnom nivou, moglo se uraditi više i bolje?

DRAGINJA VUKSANOVIĆ – STANKOVIĆ: Da nije bilo SDP-a ne bi ni bilo Opštine Petnjica i pojedinac koji nosi najviše zasluga je Rifat Rastoder. Naravno da se moglo još više uraditi sa nivoa države, ali na nivou lokalne uprave vlast vrši DPS i on snosi najviše odgovrnosti za stanje.

RADIO PETNJICA: Ukoliko budete dio vlasti koji su koraci na planu promjene i boljeg života?

DRAGINJA VUKSANOVIĆ – STANKOVIĆ: SDP će biti sigurno dio buduće vlasti jer bez SDP-a Crna Gora nije građanska država, zatim učinićemo sve da zaustavimo odlazak mladih.

Fokusiraćemo se na resurse koje Petnjica nudi da pomoći njih investiramo u mlade i da napravimo ambijent. Nećemo dozvoliti da uvoznički lobi ima prioritet nad domaćim proizvodima. Formiranje malih otkupnih centara koji će imati našu podršku sa nivoa vlasti. Ne želimo nikog sa strane nego našeg čovjeka na bazi socijalne pravde jednakosti i solidarnosti.

ENKO KORAĆ