KALAČ: PLAKAT SA BILBORDA U BERANAMA NIJE UKLONILA KOMUNALNA, VEĆ GA JE NEKO POCIJEPAO

Bilbord u Beranama

Plakat na bilbordu u Beranama kojim je upućena čestitka povodom 20. novembra proglašenog za Dan Sandžaka, nije uklonila komunalna policija, kako su prenijeli neki mediji, već ga je prekjuče neko pocijepao i nakon čega je on zamijenjen novim.

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja Hazbija Kalač organizator je postavljanja plakata na kojima piše: “Svim stanovnicima Sandžaka sretan 20. novembar, Dan Sandžaka“, a postavljeni su, osim u Beranama, u Petnjici, Bijelom Polju, Rožajama i Plavu.

Planirao je, kaže on za Pobjedu, da postavi plakat i u Pljevljima, ali nije bilo slobodnog mjesta.

Ističe da bilbord u Beranama nije uklonila komunalna policija.

“Radi se o ekscesu pojedinca. Ne znam ko je to uradio. Neko je iskoristio neke merdevine i pocijepao ga po sredini, da se ne vidi jasno poruka. Nažalost, naša poruka je nekim pojedincima zasmetala. To su pojedinci koji još nijesu izašli iz 90-ih godina. Što god da dođe od nekog bošnjačkog političkog ili bilo kakvog drugog udruženja imaju neku vrstu sumnje ili straha, doživljavaju to kao neku vrstu provokacije. Vjerovatno i za takve ljude sama činjenica što smo živi je provokacija. To je vrlo mali broj ljudi u Beranama i to nije Berane, Berane je nešto drugo”, rekao je on.

Namjera im je, kaže Kalač, da se kroz ovu poruku prisjete i posljednjeg predsjednika Sandžaka Sretena Vukosavljevića koji je širio poruku mira, tolerancije, suživota među stanovinicima Sandžaka.

“I da kažemo time da nam je stalo do naše istorije i tradicije i da kažemo istovremeno da smo zatvorili sve moguće teme vezane za eventulne promjene granica”, kaže Kalač.


Istakao je da se 20. novembar u Pljevljima obilježava kao dan tog grada, a u ostatku Sandžaka kao Dan Sandžaka.

“Mi smo istakli u tom bilbordu, u toj poruci da piše ,,svim stanovnicima Sandžaka“ i nijesmo rekli građanima, jer se građanin više vezuje za državnu teritoriju. Znajući da se radi o osjetljivom pitanju, ne obraćamo se ni Bošnjacima, ni Srbima, ni Crnogorcima, nego svim stanovnicima Sandžaka. Da stavimo do znanja da se radi o jednoj kategoriji koja nije vezana za državu i da time ne stavimo bilo kakvu sumnju u smislu naše opredijeljenosti prema državi Crnoj Gori koja je nesporna, da stavimo bilo kakvu sumnju u smislu postojećih granica koje su za nas, takođe, nesporne. Taj proces smatramo završenim – rekao je Kalač, dodajući da Sandžak doživljavaju kao prekograničnu regiju “u jednom tradicionalnom, istorijskom smislu“.

U Crnoj Gori, kaže on, ovaj praznik se obilježava, dok je u Srbiji neradan dan.

Odgovarajući na pitanje jesu li ovakvi plakati postavljeni samo u gradovima Crne Gore, Kalač kaže da nije siguran da li ih ima u Srbiji.

“Mislim da nije. Mi djelujemo u Crnoj Gori i ponašamo se potpuno samostalno”, rekao je on.

Vulić: Žestoko smo protiv podjela

Komentarišući priču o bilbordima na kojima su postavljeni plakati sa čestitkom povodom Dana Sandžaka, predsjednik Savjeta Muslimanskog naroda Sabrija Vulić kazao je za Pobjedu da Savjet ima kristalno jasne stavove oko suvereniteta Crne Gore.

“Za crnogorske Muslimane nema dileme da je Crna Gora naša jedina država i da mi nemamo „rezervnu“ niti nam je potrebna. Nažalost, danas su u Crnoj Gori česti pokušaji da se na račun podjela ili recidiva prošlosti uzimaju jeftini politički poeni ili izazvaju reakciju suprotne strane, što se dešava i u ovom slučaju, a što često zna da ide na ruku neprijateljima Crne Gore i njene suverenosti. Mi smo žestoko protiv toga i bilo kakvih pokušaja podjela crnogorskih građana na osnovu vjerske, nacionalne, regionalne ili bilo kakve druge pripadnosti. Takve podjele uvijek idu na štetu običnog građanina i Crne Gore kao zemlje o kojoj svi moramo da vodimo brigu i stavimo na prvo mjesto iznad svih kratkotrajnih ličnih interesa”, istakao je Vulić.

IZVOR: POBJEDA

KOME U BERANAMA SMETA BILBORD SA ČESTITIKOM ZA DAN SANDŽAKA?