KOME U BERANAMA SMETA BILBORD SA ČESTITIKOM ZA DAN SANDŽAKA?

Bilbord u Beranama

Beranska komunalna policija je prije nekoliko dana uklonila plakat sa bilborda na kojem je bila čestitka za Dan Sandžaka, a koju je finansirala Stranka pravde i pomirenja. Nepoznat je razlog skidanja plakata, jer je direkor Komunalne policije u Beranama odbio da da objašnjenje zašto je uklonjena čestitka i po čijem nalogu.

Aleksandar Ojdnić

“Nema potrebe da dajemo bilo kakve izjave”, prenijela je službenica riječi direktora Aleksandra Ojdanića novinaru Radija Petnjica.

Međutim, samo dva dana ranije, beogradske Novosti su obavile izjavu službenika Komunalne policije u Beranama ne navodeći mu ime niti funkciju, koji je, navodno, rekao da su “plakat sa ovom sadržinom već jednom skinuli, ali se on pojavio bez dozvole vlasnika bilborda.

“Preduzećemo nove mjere kako bi ova poruka bila uklonjena, rečeno je „Novostima“ u Komunalnoj policiji u Beranama”, citiraju Novosti službenika Komunalne policije.

Vlasnik pomenutih bilborda je preduzeće CG plakat i prema informacijama koje posjeduje Radio Petnjica svi bilbordi na kojima je zalijepljen plakat sa čestitkom su uredno plaćeni i za to postoji pisani dokaz. Time pada u vodu objašnjenje Komunalne policije Novostima da je lijepljenje plakata urađeno bez znanja vlanika.

Iz SPP su kazali da se 20. novembar obilježava u znak sjećanja na isti datum 1943. godine, kada je u Pljevljima održana osnivačka sjednica Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS). Iz te partije napominju, takodje da se obilježavanjem ovog datuma želi poslati poruka mira, tolerancije i ljubavi.

Hazbija Kalač

“Stranka pravde i pomirenja u CG, poštujući teritoritorijalni suverenitet i državni integritet Crne Gore, a evocirajući uspomene na vrijeme kada se u Sandžaku pod predsjedavanjem Sretena Vukosavljevića, gradilo zajedništvo naroda, i gradio sandžački regionalni identitet, danas obilježava Dan Sandžaka sa jednostavnom porukom da svim njegovim stanovnicima želimo sretan ovaj dan. Naša poruka može biti i jeste samo poruka mira i poštovanja među svim stanovnicima Sandžaka, koje smo tako oslovili izbjegavajući pojam “građanina” jer se isti više veže za državnu teritoriju, koja je za nas i u ovoj poruci neupitna. Odluka SPP organa da obilježi Dan Sandžaka 20.novembar, jednom jednostavnom čestitkom, od nekih organizacija i pojedinaca je shvaćena provokacijom, što je daleko od naše želje i ciljeva naše politike. Vjerujemo da se komunikacija među narodima i građanima na ovom balkanskom prostoru treba i mora graditi u međusobnom poštovanju a određene razlike među nama trebamo mi doživljavati kao bogatstvo različitosti. U smislu jasne poruke mira, u ime SPP u CG, svim stanovnicima Sandžaka čestitam Dan Sandžaka, 20.novembar”, stoji u saopštenju SPP koje potpisuje predsjednik te stranke Hazbija Kalač.

Goran Kiković

Saopštenjem za javnost juče se obratila i “Srpska narodna odbrana Vasojevića i Limske doline” u liku predsjednika te organizacije i ono što je važnije potpredsjednik SO Berane Gorana Kikovića.
“Srpska narodna odbrana Vasojevića i Limske doline Berane obavještava javnost da je Stranka pravde i pomirenja koja je filijala stranke narodnog poslanika u Skupštini Srbije Muamera Zukorluća, tri dana nekažnjeno i za sada bez posledica provocirala pravoslavni živalj u Beranama, čestitajući im nekakav Dan Sandžaka 20. novembar. Mi u Srpska narodna odbrana Vasojevića ne bi se preko medija oglašavali da se nije na bilbordima oglasila nekakva Stranka pravde i pomirenja koja svim stanovnicima nekakvog “Sandžaka“ čestita Dan tog istog Sandžaka. Iz ovih škrabopisa ovi neobaviješteni ostaci sandžakbegovata priželjkuju “ nekakve sandžake“,e gospodo sandžaci su nestali prije sto i više godina sa odlaskom turskog okupatora i oni su izumrli. Ali treba znati da “Sandžaci“ bili samo administrativne jedinice kojima su upravljali sandžakbegovi sa vojnim plijenom, dobivši od sultana sandžak, tj. zastavu kao simbol vlasti i komandovanja vojskom sandžaka”, stoji u saopštenju koje je potpiso Kiković.

Iz ovoga se jasno i nedvosmisleno vidi čiji je rukopis Komunalne policije u Beranama, šta je razlog uklanjanja bilborda i ko je naručilac.

Da podjetimo da je potpredsjednik SO Berane Goran Kiković isti onaj čovjek koji je prije dvije godine inicirao podizanje spomenika četničkom vojvodi Pavlu Đurišiću u Gornjem Zaostru, ali i u Beranama.

Zaostro 2017. Inicijativni odbor za podizanje spomenika Pavlu Đurišiću

“Mi već imamo izliven spomenik Pavlu Đurišiću za Zaostro, a tražićemo od Vlade da finansira podizanje spomenika u Beranama”, rekao je tada Kiković.

Ideja o podizanju spomenika četničkom ratnom komandantu Pavlu Đurišiću u selu Gornje Zaostro kod Berana aktuelna je još od 2003. godine kada je u tom mjestu bio postavljen postament za spomenik Pavlu Đurišiću.

Međutim, tada je po nalogu Ministarstva kulture postament uklonjen tako što je miniran, ali inicijativa od tada do danas traje.

SAMIR RASTODER