BIHORAC ZEĆIR RAMČILOVIĆ POTPREDSJEDNIK PARLAMENTA SJEVERNE MAKEDONIJE

Bihorac dr Zećir Ramčilović je nedavno imenovan za potpredsjednika Skupštine Sjeverne Makedonije. On je inače naučni saradnik na Institutu za nacionalnu istoriju Republike Makedonije a kroz svoj radni angažman radi na promociji i očuvanju tradicije, kulture i prava Bošnjaka u Republici Sjevernoj  Makedoniji kao i narodni poslanik u tamošnjem parlamentu.

Rođen je 1975. godine u Donjim Konjarima, doktorirao je istorijske nauke 2013. godine i prvi je doktor nauka iz plemena Ramčilović. Kruna njegovog istraživačkog rada je djelo ‘’Bošnjaci u Makedoniji tokom 20-tog stoljeća’’ sa akcentom na kulturu i prosvjetu.

”Zahvaljujem se parlamentarnoj većini i svim poslanicima koji su me predložili i podržali moju kandidaturu za potpredsjednika Skupštine Republike Sjeverne Makedonije. Za mene to predstavlja veliku čast i obavezu za dalje djelovanje, ali i priznanje za posvećeni rad u zakonodavnom domu u proteklom periodu.

Ovim se potvrđuje iskreni pristup vlasti u izgradnji društva sa jednakim mogućnostima i pravima, ali i sa jednakim dužnostima, obavezama i odgovornošću bez obzira na etničku, vjersku ili drugu pripadnost. Očekujem da ovo postane praksa i da u svakom budućem parlamentarnom sastavu jedan od potpredsjednika bude iz reda manjebrojnih etničkih zajednica. Zbog toga osobita zahvalnost onim poslanicima manjebrojnijih zajednica koji su to prepoznali, podržali me i glasali za mene.

Vjerujem da će mi funkcija potpredsjednika Skupštine omogućiti da dam veći doprinos u razvoju parlamentarne demokratije i intenziviranju reformskih procesa. I svakako dostojanstveno ću predstavljati Skupštinu Republike Sjeverne Makedonije”, rekao je Ramčilović.