Srbija zvanično o nezakonitom hapšenju i isleđivanju Samira Rastodera: Bila je to rutinska kontrola, u autu pronađen bodež, ni riječi o Sinđeliću

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije je nakon skoro pet mjeseci “utvrdilo” da je urednik Standarda Samir Rastoder 30. maja ove godine, uhapšen i ispitivan šest sati u Kraljevu, samo zbog toga što je u autu, u kojem je bio suvozač, pronađen bodež?!  Dakle, ni riječi o svjedoku saradniku u procesu za pokušaj terorizma Saši Sinđeliću, ni riječi o sumnjivom kretanju niti o filmskoj akciji nošenja novca i pokušaja “kidnapovanja” svjedoka saradnika, kako su o tome tada izvjestili portal IN4S, Borba, Vijesti i još neki mediji, pozivajući se na “povjerljive” i “pouzdane” izvore iz bezbjednosnih struktura Srbije. Naravno ni riječi o tome da je Rastoder “prognan” iz Srbije te da mu je zabranjen ulazak.

 

Sve je, kažu u dopisu iz Ministartsva vanjskih poslova RS kolegama u CG, zbog toga što je u “redovnoj kontroli”, u autu pronađen “bodež na rasklapanje”. Da ne bude zabune oko tog hladnog oružja, sa kojim je bila ugrožena bezbijednost Srbije – riječ je o britvici za guljenje voća, dužine nekih pet-šest santimetara koju je vozač taksija, sa kojim je urednik Rastoder putovao za Srbiju, koristio za pripremanje hrane za užinu.

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore je dostavilo odgovor kolega iz Srbije uredniku Standarda Samiru Rastoderu i dopis objavljujemo u cjelosti:

“Povodom Vaše predstavke u vezi pribavljanja informacija o razlozima neprofesionalnog postupanja nadležnih organa R. Srbije, ovom Ministartsvu je dostavljen odgovor Ministarstva vanjskih poslova R. Srbije (nota br. 413-11388-KS24/2019 od 26.09.2019. godine). U noti se prenosi obavještenje nadležnih organa R.Srbije da je do Vašeg hapšenja i zadržavanja 30. maja 2019. godine došlo nakon što su policijski službenici Policijske uprave u Kraljevu prilikom obavljanja redovne patrolne djelatnosti utvrdili da se u automobilu marke “Audi”, model “A8”, registarskih oznaka HU 461, Kojim je upravljao Danilo Pejović, Vi ste se nalazili na mjestu suvozača, pronađen bodež na rasklapanje. Bodež je oduzet od Danila Pejovića i tom prilikom je protiv njega podnijeta prekršajna prijava zbog učinjenog prekršaja iz člana 48, stav1 tačka 4, Zakona o oružju i municiji R. Srbije. Rješenjem prekršajnog suda u Kraljevu Danilo pejović je osuđen na novčanu kaznu u iznosu od 22.000 dinara. Takođe, se u noti navodi, da je sa Vama i Danilom Pejovićem obavljen razgovor o okolnostima kretanja u boravka u R. Srbiji”.

Nevjerovatno ali istinito, zar ne?

“Redovna patrolna djelatnost”, koju pominju organi Srbije se sastojala od blokade dijela grada Kraljeva, sa pet automobila i desetine policijskih službenika, pa, skoro kao u holivudskim akcionim filmovima, praćenje sa više automobila od Aleksandrovca do Kruševca i nazad do Kraljeva. Zatim pretresa na ullici sa upaljenim rotacionim svjetlima i ispitivanjem urednika Standarda u trajanju od šest sati i to od strane svih bezbjednosnih struktura Srbije. Od “obične” policije, preko kriminalistike, pa sve do službenika BIA. I sve to samo zato što je u automobilu pronađen “bodež na rasklapanje” dužine pet-šest santimetara.

Kada bi sve to bilo tačno, onda bi se zdrav i normalan čovjek morao zapitati, kako su “bezbjednjaci” Srbije znali za “bodež na rasklapanje” u autu kad to nije znao ni sam vlasnik, jer je pomenuto “hladno oružje” bilo odloženo u jednoj od pregrada automobila i to mjesecima unazad.

U prilog ovoj nevjerovatnoj priči i odgovoru organa Srbije je i sadržaj razgovora sa državljanima Crne Gore u stanici policije u Kraljevu. Rastodera su ispitivali i skidali do gole kože, a pitanja su se kretala od Vučića i Brnabićke do kritike da CG izvozi kriminalce u Srbiju, od poznavanja novinara na Kosovu i Srbiji do odluke Rastodera da živi u Crnoj Gori, a ne kao njegovi najbliži u Skandinaviji, na primjer.

Čitaoci portala Standard su se mogli uvjeriti i sami u način i sadržaj maltretiranja urednika portala od strane agenata BIA i to u snimku koji nam je dostavljen baš iz tih “povjerljivih” i “pouzdanih” izvora.

Da bi prikazali svu apsurdnost odgovora srpskih bezbjednjaka podsjetićemo na događaje od 30. maja ove godine kada je Rastoder uhapšen i maltretiran u Kraljevu. Pri tome treba uvijek imati na umu da je Rastoder, kako doživio golgotu u Srbiji, kako oni kažu, samo zato što je bo opasnost za bezbijednost Srbije noseći nož na rasklapanje dužine pet*-šest santimetara i uz to nož nije bio njegov i pride bio je odložen u jednoj od pregrada automobila marke “audi”.

Ajmo! Ja ću da ti kažem zašto si ovde, ali ti ćeš pre toga skoncentrisano i iskreno da kažeš gde si bio, šta si radio i zašto si u Srbiji“, tako je počelo višesatno ispitivanje od strane četvorice agenata BIA-e u posljednjoj u nizu kancelarija, kroz koje je Rastoder prošao.

U jednoj od kancelarija gdje su Rastodera isljeđivali inspektori kriminalističke policije, natjerali su ga da izuje cipele, provjeravali mu đonove, a onda tražili i da svuče svu garderobu, koju su detaljno ispipali sve do šavova.
Rastoder je detaljno opisao rutu puta, razloge putovanja, način angažovanja taksiste.

Zgrada policije u Kraljevu

Nemoj da nam vređaš inteligenciju, nego lepo ajmo ponovo“, rekao je drugi agent BIA-e. Rastoder je ponovio istu priču više puta, do detalja gdje je odlazio u toalet. Agente BIA-e je interesovalo zašto je izabrao baš tu rutu, da li je imao komunikaciju sa bilo kim u Srbiji i da li zna bilo koga u toj državi.

Šta će se desiti ako si lagao

Nakon što su ga pitali „ko je ukucavao rute u navigaciji“ i odgovora Rastodera „da je on to radio“, agenti bije su postavili pitanje – da li je ukucavao koordinate, na šta su dobili negativan odgovor.

Ako mi sada pregledamo navigaciju i utvrdimo da si lagao, šta će se desiti“, pitao je agent. Na to je Rastoder odgovorio da mu nije poznato da se na navigaciji mogu ukucavati koordinate i da nema pojma o čemu pričaju, a da ako ga uhvate u laži, svako samo radi svoj posao.

Zatim su se raspitivali da li je nešto snimao ili slikao tokom proputovanja kroz Srbiju.

Ne, nijesam ništa slikao i ako sam imao namjeru da slikam prelijepu prirodu na Kopaoniku“, rekao je Rastoder. Međutim, njima to nije bilo dovoljno, već su uzeli njegov telefon, natjerali ga da isti otključa i ponijeli ga u drugu prostoriju.

Uslijedila je serija pitanja o tome šta urednik Standarad misli o političkoj situaciji u Srbiji, šta misli o Vučiću, Brnabić, zatim šta misli o priznanju Kosova od Crne Gore te o mišljenju o prijemu CG u NATO.

Agenti su pažljivo slušali političku analizu Rastodera uz povremene komentare. Isljednike je takođe interesovalo kada je Rastoder išao na Kosovo, te zašto i on nije otišao iz Crne Gore kada su to uradile njegove sestre i brat. Sve ovo navodi na zaključak da je interesovanje agenata BIA-e imalo sasvim drugu pozadinu od one koju su šturo saopštili da se navodno sumnjivo kretao rutom gdje je prolazila štićena ličnost.

Bez objašnjenja zašto ga ispituju

Sve vrijeme, uredniku Stadarada nije bilo konkretno objašnjeno zašto ga saslušavaju i drže u policijskim prostorijama, a nije mu bila ni data mogućnost da bilo kome javi gdje se nalazi.

Molim Vas, dajte mi telefon da pred vama zovem suprugu, jer će ona da poludi“, kazao je Rastoder ali je na to dobio eksplicitan odgovor da to „nije moguće“.

Sve vrijeme, uredništvo Standarada je pozivalo Rastodera na njegov broj, ali je se agenti BIA-e, koji su telefon držali u rukama nijesu odazivali.

Ako se ne javiš u narednih pola sata, smatraću da te neko oteo! Moraću sve da alarmiram“, glasila je poruka, koju je Rastoderu u 17:49 časova uputila glavna urednica Standarda, koju su agenti pročitali. Kako odgovora nije bilo u datom roku, slučaj je prijavljen pripadnicima crnogorske policije.

Tek u 20:13 časova, Rastoder se javio i kratko kazao da je tek izašao iz policije i da kreće odmah ka Crnoj Gori. Sve radnje koje su juče sprovedene nad Rastoderom i njegovim saputnikom izvedene su na nezakonit način, o čemu svjedoči i činjenica da je pušten iz policije bez objašnjenja zašto je zadržavan i bez kopije zapisnika o saslušanju.

Mediji i spinovi

Uprkos svim ovim činjenicama na više portala u Srbiji ali i na nekoliko u Crnoj Gori – IN4S i Borba kao i Vijesti i FOS Medija koje su kao udarnu vijest prenijele pisanje beogradskog Blica, objavljena je informacija da je Rastoder uhapšen jer je, navodno, nosio 1.500 eura Saši Sinđeliću, svjedoku saradniku u postupku za pokušaj terizma na dan izbora 2016. godine, što je naravno neistina.

Revnosna opozicija

Ništa manje “revnosni” nijesu bili ni opozicioni poslanici Demokratskog fronta koji su bajku o zajedničkoj “akciji Tužilaštva i Rastodera za obrađivanje i prebacivanje Sinđelića”, doveli na nivo apsurda tražeći od Stankovića da ispita veze i činjenja u ovom slučaju. Nekoliko junskih dana ove godine, prvaci Fronta su jahali na ovoj priči iako su znali da one nema veze sa istinom.

Iz Demokratskog fronta otišli su toliko daleko da su u zvaničnom saopštenju “čestitali srpskoj policiji i srpskim bezbjednosnim službama na, kako su kazali, efikasnoj akciji razbijanja agenture crnogorskog ANB- a predvođene Samirom Rastoderom koja je na teritoriji Srbije pokušala da izvrši diverzioni zadatak po nalogu Milivoja Katnića“. Da nije smiješno bilo bi tragično.

“Nemiješanje” u svoj posao

Esnafska udruženja su tada takođe ostala dosljedna sebi o “nemiješanju” u svoj posao dok se ne sazna prava istina, a predsjednik Komisije za istragu napada na novinare i imovinu medija Nikola Marković je tada na pitanje Standarda “kada će Komisija od nadležnih organa Srbije zatražiti punu informaciju o hapšenju i daljem postupanju prema Rastoderu” kazao da – ne može da donosi konačan sud o ovom slučaju dok ne dobije sve informacije, dodajući da je neprihvatljivo da se bilo ko maltretira.

“Komisija je iz medija infomrisana o ovom slučaju. Gospodin Rastoder i njegova redakcija nam se do danas nijesu obratili. Komisija će od naših nadležnih organa, ali i od nadležnih organa Srbije, preko njihove Komisije za istragu napada na novinare, zatražiti punu infomraciju o privođenju i daljem postupanju prema novinaru Samiru Rastoderu koji je novinar iz Crne Gore”, rekao je Marković za Standard, upitan da prokomentariše “šta je će Komisija preduzeti povodom torture kojoj je bio izložen naš urednik”.

Nije poznato da li je Komisija na čijem je čelu Marković dobila bilo kakvu depešu od kolega iz Srbije, ali će im portal Standard poslati uručeni dopis organa Srbije nakon čega će imati sve elemente za reakciju.

http://standard.co.me/index.php/hronika/item/61474-srbija-zvanicno-o-nezakonitom-hapsenju-i-isledivanju-samira-rastodera-bila-je-to-rutinska-kontrola-u-autu-pronaden-bodez-ni-rijeci-o-sindelicu