PUT ĆEMANI-AGOVIĆI, PETNJICA: ASFALTIRAN KILOMETAR OD “KARAČE” DO “STRANA”

Vrbica

Putni pravac Ćemani – Agovići, na potezu od Karače do Strana je asfaltiran i to u dužini od  jednog kilometara, a sredstva su obezbijeđena preko projekta IFAD-a, ministarstva poljoprivrede i opština Petnjica.

“Želim da istaknem da je na ovom putnom pravcu ugrađeno još 500 metara asfalta prije mjesec, zahvaljujući podršci Uprave javnih radova, dok je opština Petnjica finansirala nabavku i ugradnju cjevastih propusta kao i iskop kanala. Radove su izvodili “Crnagoraput” i “Asfalt beton gradnja”, kao i naše komunalno preduzeće. Želim da istaknem da su svi izvođači na kvalitetan način obavili svoj dio posla pa i stoga upućujemo zahvalnost.

Ovaj putni pravac je probijen prije 25 godina i stanovnici ovog područja su sami finansirali njegovu izgradnju, proboj, nasipanje i ugradnju cjevastih propusta. Snažnu podršku za probijanje ovog putnog pravca je tada pružio direktor šumarstva iz Rožaja, Emin Kalač koji je ustupio mještanima ovog dijela MZ Vrbica buldožer koji je radio punih 30 dana, a građani su bili u obavezi da obezbijede smo gorivo. Ovo je prilika da se još jednom zahvalim gospodinu Kalaču. Želim da kažem da je 19 domaćinstava radilo na izgradnji i izdvajalo sopstvena sredstva. Dio ovog putnog pravca je asfaltiran sa nivoa opštine Berane u dužini od 700 metara 2011.godine.

Ovo je značajan poduhvat jer će velikom broju domaćinstava sa ovog područja, koji se bave isključivo poljoprivredom, biti olakšan otkup mlijeka kao i za sve ostale potrebe. Ovom prilikom želim da se zahvalim svim ljudima koji su dali svoj doprinos, a koristim priliku da se zahvalim onima koji su dali doprinos kroz rješavanje imovinskih odnosa. Ovaj putni pravac je na dobrovljnoj osnovi probijen kroz 46 parcela i svi su vlasnici dobrovoljno dozvolili proboj puta kroz svoja imanja. Inicijativa za probijanje je stara 50 godina a do njene reazliacije je došlo onog momenta kada su rahmetli Delija Agović i Raif Cikotić odobrili da se kroz njihove parcele probije put bez ikakve nadokande pa je ovo prilika da ih pomenemo i da im odamo dužno poštovanje”, izjavio je Samir Agović, predsjednik opštine.

DENIS BOŽOVIĆ