PETNJICA: OTVOREN 19. SAJAM POLJOPRIVREDNIH PROIZVODA I DOMAĆE RADINOSTI

Danas je u Petnjici otvoren Sajam poljoprivrednih proizvoda i domaće radinosti i to 19. po redu na kojem je učešće uzelo oko 80 izlagača iz Crne Gore, Srbije i Kosova.

Sajam je organizovala mreža nevladinih organizacija iz Petnjice u saradnji sa lokalnom upravom i TO Petnjica a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Sajam je otvorio Gojko Babović, načelnik odjeljenja za savjetodavne poslove u oblasti stočarstva u ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja.

On je za portal Radija Petnjica istakao da svi proizvođači iz Crne Gore, koji budu organizovali ovakav skup, imaće partnera u ministarstvu poljoprivrede.

“Broj održanih sajmova do sada kao i broj izlagača na njemu, dovoljno govori. Ovo je već postala tradicija i govori o njegovom značaju. Sajam poprima i međunarodni karakter i iz godine u godine je sve bolji i bolji. Sve pohvale organizatorima a ono što je jako bitno jeste to da su tu predstavnici dvije škole, iz Petnjice i iz Rožaja i ono što daje budućnost crnogorskoj poljoprivredi. Ti  mladi ljudi, koji se školuju i koji se obrazuju, nastaviće dobru poljoprivrdenu praksu na svojim gazdinstvima”, istakao je Gojko Babović.

Jedan od učesnika sajma, Jovan Mihajlović sa Police, nije prvi put na sajmu, a na ovogodišnjem je nastupio sa domaćim sirom, kajmakom i svim mliječnim proizvodima. Sa sajmom je zadovoljan, a može čak da se i proda i da se zaradi.

Vlajko Kljajić iz Donje Ržanice kod Berana je prvi put na sajmu.

“Sve je ekološki zdravo, nema prskanja, sve je domaće i prirodno. Ovo je prva godina, eto, čisto da se upoznam. Sljedeću godine ću da se puno bolje organizujem i priprem. Utisci su odlični. Moje proizvode ko jednom proba, odmah naručuje jer se radi o kvalitetnim domaćim proizvodima”, istakao je Kljajić za portal radija koji je na sajmu izložio i bundevu čiju kilažu nismo uspjeli da saznamo koju je uzgajio na svom registrovanom poljoprivrednom gazdinstvu.

Refik Hadžibegović iz Bijelog Polja, na svom registrovanom poljoprivrednom gazdinstvu uzgaja skoro pa sve kada je u pitanju domaća proizvodnja i redovni je učesnik sajma u Petnjici. Među punom i raznovrsnom tezgom domaćih i zdravih proizvoda, našla se i bundeva/misirka težine 45.70 kilograma.

Sajam traje dva dana ( petak i subota ).

DENIS BOŽOVIĆ