PANEL U PETNJICI: POLJOPRIVREDNICI TREBA DA SE BAVE I TURIZMOM

U Petnjici je održana panel diskusija​ na temu poljoprivrede, a​ u šklopu projekta “Jačanje ruralne zajednice i razvijenije društvo”, koju realizuje NVU Sjeverna zemlja iz Berana. Govornici na panel diskusiji bili su Enver Rastoder, Rita Barjaktarović i Marinko Barjaktarović.

Prisutne su pozdravili govornici i ukazali na mogućnosti poljoprivrednih proizvođača.

“Pored poljoprivrede i turizma, koji su uzročno posljedični, mi nemamo pravac u kojem možemo da se razvijamo. Gazdinstva koja se bave poljoprivredom, treba da prerastaju u domaćinstva koja pružaju turističke usluge, da bi smo u jednom trenutku zaokružili čitav taj proces. Tada bi imali na jednom mjestu proizvodnju i prodaju”, rekao je Marinko Bajraktarović.

“Crnogorski agrobudžet je svake godine sve veći. Dio tih sredstava dolazi iz Evropske unije, dio iz međunarodne zajednice, a svoj udio imaju i Ujednjene nacije. Posljednjih nekoliko godina raste podrška koju poljoprivredni proizvođači dobijaju od strane države. Nekoliko opština u posljednjih dvije godine, definisalo je svoje lokalne agrobudžete. Pored planiranja finansija i ulaganja u poljoprivredu, svaka od opština bi trebala da izradi odgovarajući dokument, planski, odnosno strateški, kako bi mogla ulaganje u poljoprivredu da definiše na pravi način. To bi trebalo da bude sažeto u strategiju ruralnog razvoja. Kada govorimo o ruralnom razvoju, ne govori se samo o poljoprivredi,” kazala je Rita Barjaktarović.

LION HODŽIĆ