ODRŽAN TRENING NA TEMU RURALNOG RAZVOJA

U Beranama je, u organizaciji NVO „Sjeverna zemlja“ održan dvodnevni trening pod nazivom „Ruralne organizacije i poljoprivrednici – uloga u ruralnom razvoju“.

Na treningu je učešće uzelo 20 predstavnika ruralnih organizacija, kao i poljoprivrednih proizvođača. Kroz teoriju i praktičan rad obrađene su sljedeće teme: Ruralni razvoj – pojam i značaj, Uloga organizacija civilnog sektora u ruralnom razvoju – Izgradnja odnosa i pozicioniranje u lokalnoj zajednici, Vještine snaženja glasa ruralnih zajednica  i „Bottom up“ pristup, Razvoj i održivost ruralnih organizacija, izrada SWOT analize, izgradnja pregovaračke pozicije i javno zagovaranje i lobiranje, Strateško planiranje, fundraising, pružanje usluga, Javno zagovaranje i lobiranje, “Veliki igrači” u ruralnom razvoju i mjere ruralne politike u CG, Balkan, EU.

Kvalitetu treninga je doprinio i sam trener, gosp. Ratko Bataković, koji je, primjenjujući interaktivne metode rada animirao učesnike i izazvao kvalitetne diskusije, kao i izradu konkretnih ideja za kampanje zagovaranja u oblasti ruralnog razvoja, koje bi u narednom periodu i mogla da zažive u opštinama iz kojih su polaznici došli.

Trening se realizovao kroz projekat „Jača ruralna zajednica – razvijenije društvo“, koji se implementira partnerstvom NVO „Sjeverna zemlja“ iz Berana i NVO „Centar za seoski razvoj“ iz Petnjice, a realizuje sredstvima projekta CNVP organizacije „Ruralni razvoj vođen ruralnim organizacija civilnog društva“, koji je finansiran od strane Evropske unije.