HITNA POMOĆ U PETNJICI, GUSINJU I TUZIMA

Ambulanta u Petnjici

Tri nove opštine moraju da dobiju jedinice za hitnu pomoć, koje će građanima biti na usluzi svakodnevno

Ministarstvo zdravlja sprema izmjene zakona, kako bi tri nove opštine Petnjica, Gusinje i Tuzi dobile jedinice za hitnu medicinsku pomoć.

U obrazloženju nacrta zakona piše da bi nedonošenjem propisa izostali uslovi da se hitna pomoć pruža stanovnicima tri novoformirane opštine na mjestu događaj a, tokom transporta pacijenata i u prostorijama zdravstvene ustanove 24 sata dnevno.

Iz resora na čijem je čelu Kenan Hrapović naglasili su da je hitna pomoć medicinsko zbrinjavanje lica kojima je zbog bolesti, stradanja ili povrede neposredno ugrožen život, pojedini organi ili djelovi tijela i da je potrebno maksimalno skratiti vrijeme čekanja do potpunog zbrinjavanja, ili upućivanja na dalje liječenje.

Petnjica je postala opština 2013. godine, Gusinje godinu kasnije, dok je najmlađa Opština Tuzi to postala odvajanjem od Podgorice u septembru 2018.

U Ministarstvu zdravlja ističu da će finansijska sredstva za primjenu novog zakona biti izdvojena u budžetu 2020. Jedinicama hitne pomoći u tri najmlađe opštine u državi treba novac svake godine za opremu, prevozna sredstva, zarade za potreban broj radnika doktora medicine, medicinskih tehničara, vozača… Nacrt zakona je na javnoj raspravi do 3. septembra.

PREUZETO: VIJESTI – A. K.