TIGANJ: KUD BIHOR AFIRMISAO MLADE, PROMOVISAO PETNJICU I CRNU GORU

Sinan Tiganj i Denis Božović

Povodom 40 godina postojanja KUD Bihor, direktor Centra za kulturu u Petnjici Sinan Tiganj rekao je gostujući u programu Radija Petnjica da je to društvo osnovano 21.12.1979. godine ali da je proslava jubileja održana ranije zbog prisustva više ljudi, posebno onih iz dijaspore.

“Društvo je bilo i ostalo mjesto okupljanja mladih ljudi, rasadnik talenata i faktor afirmacije kako opštine tako i države. KUD Bihor je postalo najveći afirmator naše opštine. Mnogi su  preko nas čuli  za Petnjicu”, rekao je Tiganj.

Pričajući o nastanku društva, Tiganj je rekao da je ono nastalo na delegatskom principu mjesnih zajednica te da je za osnivanje najzaslužniji Salija Adrović koji je prvi uradio statut i pripremio članske karte i sve ono što je prethodilo kasnije osnivanju KUD-a Bihor.

Prvi predsjednik KUD-a bio je rahmetli Ibro Pačariz, koji je na toj funkciji ostao jedan mandat, zatim ga je zamijenio Misin Ličina, koji je ostao na tom mjestu dvije godine. Nakon toga je usijedio rat na prostoru bivše Jugoslavije i KUD je prestao da radi. Tek 2004. godine osnovana je Skupština KUD-a, na čijem čelu se nalazio dr Osman Hadrović.

“O istoriji KUD-a malo je podataka. Godine 1981. podijeljene su  prve  članske karte. Na žalost malo je podataka ostalo, jer su podaci čuvani u ateljeu za slikanje rahmetli Ibra Pačariza, koji je izgorio. Sačuvan je smo amblem, koji je on radio, i nekoliko članskih  karata. U našem fondu narodnih nošnji, pored bošnjačke, imamo i crnogorsk i srbijansku narodnu nošnju. Sada nam brastvo Ličina šije novu nošnju, a prije dvije godine poklonili su nam koreografiju “Ličinsko kolo”, rekao je Tiganj.

On je dodao da mu je žao što je Mehmed Babo Agović  tragično stradao i nije dočekao da vidi  ili i sam učestvuje da se pojavi na sceni.

“Na dan opštine je zamišljeno da se pojavi i to da ga djeca pozovu pjesmom -“Mehmede Babo, de zaigraj s nama ti’.  Ostaće nam koreografija koju je, zajedno sa svojom  porodicom, finansirao”, ispričao je Tiganj.

Govoreći o narednim gostovanjima direktor Centra za kulturu je rekao da je trenutno pauza u radu do 7. septembra, te da se nakon toga društvo priprema za gostovanje  u Luxemburgu, koje će biti kruna ovogodišnjeg jubileja.

“Na kraju želim da se zahvalim svima koji su pomogli da ova organizacija uspije. Zahvaljujem se opštini Petnjica, Ministarstvu kulture, koje je podržalo Bihorsko kulturno ljeto i svim sponzorima koji su doprinijeli da ova manifestacija uspije. Posebnu zahvalnost dugujem Radio Petnjici”, zaključio je Tiganj.

BAJRAM OSMANOVIĆ