MONSTAT: U PETNJICI NEGATIVAN PRIRODNI PRIRAŠTAJ I NEMA RAZVODA BRAKOVA

Petnjica

Najnoviji podaci MONSTAT-a o prirodnom priraštaju u Crnoj Gorin nisu nimalo ohrabrujući. U prvih pet mejseci ove godine u Crnoj Goro je rođeno 2713 osoba, a preminulo 2838, što jasno ukazuje da je prirodni priraštaj negativan i iznosi -125.

U Mjesečnoj analizi MONSTAT-a ističe se da je negativan prirodni priraštaj zabilježen u 17 crnogorskih opština i to: Andrijevici, Beranama, Bijelom Polju, Cetinju, Danilovgradu, Gusinju, Kolašinu, Herceg Noviom, Mokovcu, Nikšiću, Petnjici, Plavu, Pljevljima, Plužinama, Šavniku, Ulcinju i Žabljaku.

Od 1. januara do 31. maja ove godine broj rođenih u Crnoj Gori je 2713, od čega 1395 dječaka i 1318 djevojčica. U istom period preminulo je 2838 osoba, muškaraca 1486 a žena 1352.

Tokom prvih pet mjeseci na Crnoj Gori sklopljena su 1124 braka, a razvedena 337. Razvoda u posmatranom periodu nije bilo u Andrijevici, Budvi, Gusinju, Mojkovcu, Petnjici, Plužinama, Tuzima i Tivtu.

“Što se tiče migracija i dalje se stanovništvo Crne Gore sa sjevera iseljava u velikom broju. Najviše građana u prvoj polivini godine napustilo je Bijelo Polje, Nikšić i Pljevlja”, navode u MONSTAT-u.

U želji za boljim živitom najviše njih se doselilo u Podgoricu i Budvu.

Napominjemo da MONSTAT prati migracija stanovnika sami unutar Crne Gore. Zvaničnih i preciznih podataka o tome koliko se građana iz Crne Gore odselilo u inostrantstvo za sada nema.