FARMERIMA ISPLAĆENE PREMIJE ZA MLIJEKO

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, u skladu sa Agrobudžetom za 2019. godinu, isplatilo je farmerima premiju za mlijeko prerađeno na gazdinstvima, za period januar – jun.

Pravo na isplatu premije za prvu polovinu godine ostvarilo je 957 korisnika kojima je uplaćeno 555, 7 hiljada eura.

Od ukupnog broja, najviše korisnika podrške je iz sjevernog regiona – 803 (83,91%), zatim iz središnjeg – 152 (15,88%), dok je iz primorskog dva (0,21%). U Petnjici je pravo na isplatu ostvarilo 10 korisnika, u iznosu od 9.030,95€.

Ovom mjerom obezbijeđena je podrška za nove korisnike podrške Ministarstva – proizvođače sirovog mlijeka u područjima u kojima nije bilo organizovanog otkupa sirovog mlijeka, što je važno za poljoprivrednike.

Podsticanjem prerade na gazdinstvu pomoglo se proizvođačima da ostvare dodatu vrijednost svojih proizvoda, da postanu konkuretniji i ostvare veće prihode od svog rada.

Vrlo važan efekat mjere je uvođenje proizvođača mlijeka i mlječnih proizvođača u sistem kontrole bezbjednosti hrane, čime su na dobitku i proizvođači i potrošači.

Osim uvođenja u sistem kontrole bezbjednosti hrane, procedura sprovođenja mjere daće i detaljnije informacije o plasamanu mliječnih proizvoda sa crnogorskih gazdinstava.

“Podsjećamo da je riječ o podršci u vidu premije od 0,06€ po litru prerađenog mlijeka daje se proizvođačima koji prerađuju sirovo mlijeko na svom gazdinstvu, od sopstvenih životinja. Uslov za ostvarivanje prava na premiju je da proizvođači mlijeka nijesu u sistemu otkupa odobrenih objekata za preradu mlijeka, da gaje tri i više uslovnih muznih grla, da su upisani u Registar registrovanih objekata u Upravi za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove i Registar poljoprivrednih gazdinstava Ministarstva poljoprivrede i da dostave dokumentaciju u predviđenom roku. Premije se isplaćuju samo za količine prerađenog mlijeka u proizvode koji su plasirani na tržište i čiji je proizvod (uzorak) usaglašen sa propisanim mikrobiološkim zahtjevima. Rok za predaju zahtjeva za drugu polovinu godine je istekao.

No, na ovaj način pozivamo sve poljoprivrednike koji do sad nisu koristili ovu subvenciju, da se pripreme za narednu godinu, i tako postanu konkuretniji i ostvare veće prihode od svog rada.

Ovo saopštenje je dio kampanje koja se realizuje kroz projekat „Jača ruralna zajednica – razvijenije društvo“,  koji se implementira partnerstvom NVO „Sjeverna zemlja“ iz Berana i NVO „Centar za seoski razvoj“ iz Petnjice. Projekat se realizuje sredstvima projekta CNVP organizacije „Ruralni razvoj vođen ruralnim organizacija civilnog društva“, koji je finansiran od strane Evropske unije, a kofinansiran sredstvima Ministarstva javne uprave”, stoji u saopštenju.