XVII DANI DIJASPORE U PETNJICI: AGOVIĆ – POKAZUJETE DA CIJENITE ZAVIČAJ, CRNU GORU, A TO SE NE SMIJE ZABORAVITI

U Centru za kulturu Petnjica, održani su XVII Dani dijaspore. Ova manifestacija omogućava okupljanje svih Bihoraca na jednom mjestu, a sve sa ciljem da osjete duh zavičaja, ali i sve ono što im nedostaje daleko od svojih domova.

Predsjednik SO Petnjica, Mehmed Adrović je kazao da Petnjica svake godine oživi baš u periodu kad Bihorci iz dijaspore posjete svoj rodni kraj. Adrović je pomenuo da se Petnjičani rado vraćaju svojem zavičaju, ali i da uvijek budu srdačno dočekani. Napomenuo je da ova manifestacija omogućava da lokalna samouprava predstavi sve ono što je realizovala u prethodnom periodu, ali i da upozna građanje iz dijaspore sa svim aktivnostima koje će biti realizovane.

„Svjedoci smo da je Petnjica ovih dana oživjela zahvaljujući našim ljudima iz različitih krajeva svijeta, koji se svake godine rado vraćaju svojem zavičaju, a koji uvijek budu srdačno dočekani. Manifestacija koju uspješno organizujemo već 17 godina je prilika da predstavimo sve ono što smo u prethodnom periodu radili u našem Bihoru, i sve ono što ćemo sa nivoa lokalne uprave i nivoa državnih institucija uraditi u periodu pred nama“, kazao je Adrović.

Predsjednik opštine Petnjica Samir Agović je iskoristio priliku da podsjeti koliki doprinos je dijaspora davala i daje, kako Petnjici, tako i državi Crnoj Gori. Napomenuo je važnu ulogu dijaspore u obnovi nezavisnosti Crne Gore.

„Sjećanje nije samo jednog dana u godini na vas, niti je ovo prilika da mu se samo ovog puta i na ovaj dan zavhvalimo u toku jedne godine, već smo, dragi prijatelji, sa vama 365 dana. Bili smo sa vama kada ste i u maju mjesecu diljem Evrope pokazivali ko ste, što ste i koga volite i koga cijeni. Pokazali ste da cijenite zavičaj, svoju Crnu Goru i slavili ste njenu obnovu i veliki datum 21. maj. Na to vam hvala. To niko, nikada ne smije zaboraviti. Zbog vašeg doprinosa danas govorimo slobodno, pišemo slobodno, radimo slobodno, stvaramo nove vrijednosti u čitavoj Crnoj Gori“, Kazao je Agović.

Nakon obraćanja predsjednika opštine, prisutne je pozdravio i prof. dr Fehim Korać iz Sarajeva, predsjednik udruženja građana porijeklom iz Sandžaka, podružnica Petnjica. On je predstavio udruženje kojim predsjedava. Korać je napomenuo da udruženje imao dobru saradnju sa lokalnom samoupravom.

Prisutnima se obratio i Esko Halilović, predsjednik Zavičajnog kluba „Bihor“. On je konstatovao da se Bihorci u dijaspori vraćaju onamo odakle je sve počelo, a to su Petnjica i Crna Gora. Ovom prilikom, Halilović je čestitao 10. rođendan udruženja i naglasio da se važnost udruženja ogleda u tome da klub broji 300 aktivnih članova. Takođe, napomenuo je da će udruženje nastaviti da promoviše Petnjicu i Crnu Goru.

„Punu deceniju, Zavičajni klub „Bihor“ i petnjička dijaspora iz Luksemburga ulaže napore da da lični doprinos daljem razvoju Petnjice i Crne Gore. Otišli smo iz Petnjice i Crne Gore, ali su Petnjica i Crna Gora ostali duboko u nama. Petnjica i Crna Gora i dalje će moći da se pohvale Zavičajnim klubom Bihor i da računaju na Zavičajni klub „Bihor“, a mi hoćemo da se ponosimo našom Petnjicom i našom Crnom Gorom. Neka je vječna Petnjica i neka je vječna Crna Gora“, kazao je Halilović.

Nakon Halilovića, prisutnima se obratio Šeki Agović – Bihorac, predsjenik društva „Montenegro Bihor“ iz Slovenije. On je naglasio da je oko 4000 hiljade Bihoraca u Sloveniji. Iako su oni otišli iz Crne Gore, zato što nijesu bili povoljni uslovi za život, Bihor živi duboko u njima i da kad dolaze u Bihor, oni osjećaju da dolaze kući.

„Od članova društva „Montenegro Bihor“ samo se zahtijeva da rade u duhu prijateljstva, ljubavi prema domovini Crnoj Gori i prema svom Bihoru. Bihor smo mi ostavili, ne što smo htjeli, nego nije bilo uslova za život, ali Bihor i Crna Gora su ostali duboko u našim srcima i uvijek se vraćamo. Kada dolazimo u Bihor, mi govorimo da idemo kući“, kazao je Šeki Agović.

Pored Agovića, priliku da se obrati imao je i dokazani humanista, Rahman Ralja Skenderović, čovjek koji iza sebe ima sijaset humanitarnih akcija za dugi niz godina svojeg boravka u Luksemburgu. On je kratko predstavio svoje angažovanje u BD fondu, a vođen svojom skromnošću, o svojim humanim djelima nije htio da govori.

Ova manifestacija je bila prilika da se dodijele zahvalnice za doprinos razvoja svojeg zavičaja. Dodijeljenje su dvije zahvalnice posthumno, i to:

Rastoder Sadik, humanost;

Korać Hamo, (posthumno) investiciono ulaganje i promocija turističkih potencijala opštine Petnjica.

Za podršku i razvoj infrastrukture, zahvalnice su dodijeljene:

Palamar Atifu;

Ramdedović Fatimi;

Ramčilović Misinu;

Skenderović Rahmanu;

Rastoder Faiku;

Adrović Hadru.

Agović Šekiju – Bihorcu, dodijeljena je zahvalnica za povezivanje i učvršćivanje zavičaja sa dijasporom iz Slovenije.

Posebno priznanje za izuzetnu podršku i saradnju, a povodom jubile „10 godina postojanja“, dodijeljeno je Zavičajnom Klubu „Bihor“.

U nastavku, manifestacija je upriličena bogatim kulturno-zabavnim programom.

LION HODŽIĆ