OSTATI ILI OTIĆI: TRIBINA O EKONOMSKIM MIGRACIJAMA U PETNJICI

Tribina pod nazivom “Ostani ili otići” biće održana danas u 20 sati i 30 minuta u Centru za kulturu Petnjica u okviru dvanaestog festivala priče “Zavičajne staze – Bihor 2019”.

U okviru tribine, kako navode iz NVU Centar za kulturu Bihor, razgovaraće se o jednom od najznačajnijih izazova savremenog crnogorskog društva, pitanju ekonomskih migracija.

“Iako pitanje migracija nije specifičan izazov crnogorskog društva, zbog ograničenih ljudskih resursa u sredinama kao što je Crna Gora, ovaj problem značajno ozbiljniji. Prepoznajući važnost ovog izazova odlučili smo se za organizovanje javne debate u okviru koje ćemo problematizovati pitanje migracija iz Crne Gore, obim tog procesa, ako i strukturu migranata i razloge zbog kojih sve više ljudi odlazi”, navodi se u saopštenju.

Poseban fokus tribine ,kako su kazali, biće na samom fenomenu migracija, posljedicama globalizacije i ekonomske zaostalosti na te procese.

“Takođe, razgovaraće se i o uticaju migracija na očuvanje kulturnog, jezičkog i nacionalnog identiteta, i povezanosti migracija sa modernim doživljajem identiteta”, navodi se u saopštenju.

Na tribini će govoriti: Prof. dr Gordana Đurović – profesorica Ekonomskog fakulteta, Boris Raonić – građanski aktivista, prof. dr Jahja Ferhatović – Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru, dok će raspravu moderirati dr Adnan Prekić sa Filozofskog fakulteta u Nikšiću.