PREDSTAVA “ONE SU HTELE NEŠTO SASVIM DRUGO” NAPUNILA CENTAR ZA KULTURU

One su htele nešto drugo

Na sceni Centra za kulturu u Petnjici, juče je izvedena pozorišna predstava ,,One su htele nešto sasvim drugo“ po tekstu Milene Depolo i režiji Đorđija Tatića.

Govoreći za portal radija, reditelj Tatić je istakao da se u Petnjici osjeća kao domaćin jer, što kao glumac a što kao reditelj, već peti put je na sceni Centra za kulturu.

Đorđe Tatić

„Kada je riječ o ovoj sceni, osjećam se kao kod svoje kuće jer znam gdje se šta nalazi, kako šta funkcioniše i, nadam se, da ćemo uskoro naše prijateljstvo krunisati i nekom saradnjom“, istakao je reditelj Tatić utiske o petnjičkom Centru za kulturu.

Kada je riječ o samo predstavi, njen cilj je prvenstveno da ukaže na problem vršnjačkog nasilja, na koje roditelji, društvo i sistem  ne obraćaju puno pažnju.

„Na užem planu to je vršnjačko nasilje medju djevojčicama, neverbalno, verbalno, seksualno, kao i sajber nasilje, i posledice koje takvo društveno neprihvatljivo ponašanje ima za svoj proizvod. Osim ovih tema, ova pozorišna predstava bavi se odnosom društva, medija, roditelja, nadležnih institucija kao i odnosom djece adolescenata prema vršnjačkom nasilju, njegovim uzrocima, posledicama, motivima, načinima prevencije. Ideja predstave je da se ukaže na  probleme, posledice, koje za rezultat ima vršnjačko nasilje, kao i da se ovaj problem učini vidljivijim, i na taj način ovi problemi približe djeci, prosvjetnim radnicima, roditeljima. Ova predstava ne nudi rješenje. Ona treba da bude podrška u prevenciji vršnjačkog nasilja”, istakao je reditelj Đorđije Tatić za portal Radija Petnjica.

Predstava “One su htjele nešto sasvim drugo”  sprovodi se u okviru projekta “Teatrom protiv vršnjačkog nasilja ” finansiranog od pod-granta dobijenog u okviru projekata “Koalicija protiv vršnjačkog nasilja u crnogorskim školama”, koje realizuju NVO Roditelji, NVO “Juventas” Unija srednjoškolaca Crne Gore i Centar za podršku lokalnom i regionalnom razvoju, uz finansijsku podršku Evropske Unije i kofinansiranje Ministarstva javne uprave a projekat predstavu ,,One su htjele nešto sasvim drugo“ sprovodi NTC Taraba.

Glumačku postavu čine učenici Gimnazije “Slobodan Škerović” iz Podgorice.

DENIS BOŽOVIĆ