PRIČA O ZAVIČAJU: REKORDAN BROJ PRIČA INSPIRISANIH BIHOROM

Na konkurs Festivala priče “Zavičajne staze – Bihor 2019” prispjelo je 65 rukopisa, saopštili su iz nevladine organizacije Centar za kulturu Bihor.

Žiri u sastavu, Šaban Šarenkapić , Mile Stojić i Ethem Madić, ocjenjivaće priče pod šifrom i odlučiti koje će se naći u novoj zbirci Festivala.

Četiri najuspjelije priče po ocjeni žirija, biće nagrađene plaketom Festivala i novčanim iznosom od: I – 400 eura, II – 300 eura, III – 200 eura, kao i priznanjem za autentičnost pripovijedanja.

Nagrađeni i odabrani radovi biće štampani u zborniku Festivala, osmoj knjizi poznatih  i mlađih autora iz Crne Gore i regiona.

“Raznolikost adresa sa kojih su pisma upućena, daje nam za pravo da se radujemo što je Festival priče “Zavičajne staze” sve inspirativniji za autore iz Crne Gore, regiona i evropskih destinacija”, kazala je koordinatorka programa Selma Adrović.

Ona je dodala da Festival godinama priziva respektabilne stvaraoce i ohrabruje one koji imaju dara.

“Zato se možemo pohvaliti da smo u mnogima probudili pripovjedača, što se na najljepši način može vidjeti u do sada objavljenim knjigama: “Buđenje Bihora” “Bihorski bluz”, „Obale Bihora“, “Bihorske đemije”, “Bihorska enigma”, “Razmeđa Bihora”, “Bihorske sumnje”. Ovim i drugim knjigama popularišemo pisanje i čitanje kratkih priča, koje na malom prostoru otkrivaju sudbinske priče, fenomene i zagonetke života sa svim elementeima dramaturške strukture, pouka i bogatom tradiciom klesanih sentenci iz naroda”, kaže Selma Adrović.

Festival priče “Zavičajne staze” tradicionalno počinje 12. jula u Petnjici.

Stručni žiri će donijeti odluku do kraja jula, dok će nagrade za najbolje priče biti uručene laureatima na književnoj svečanosti početkom avgusta.