ARHEOLOZI PREUZELI PREDMETE IZ PETNJICE: ZBIRKA SE VRAĆA U BIHOR NAKON KONZERVATORSKOG TRETMANA

Milija Pantović

Arheolog i samostalni istraživač i muzejski savjetnik Polimskog muzeja, Predrag Peđa Lutovac i Milija Pantović, diplomirani konzervator Polimskog muzeja iz Berana, danas su boravili u Centru za kulturu gdje se nalazi muzejska jedinica i gdje su izloženi eksponati koje je ova ustanova u toku ljeta pribavila sa teritorije opštine Petnjica.

 

Arheolozi u Petnjici

“Dio prikupljenih predmeta se nalazi u dosta lošem stanju, a sa obzirom na to da Polimski muzej ima licencu da može da sprovodi konzervatorske mjere, danas preuzimamo predmete radi tretiranja i dovođenja u neko solidno stanje. Pod tim radovima, podrazumijeva se otvaranje konzervatorskih kartona za svaki predmet gdje će biti opisan postupak izvedenih radnji na muzejskom predmetu, a karton sadrži foto prilog. Nakon toga predmeti se vraćaju zbirci u Petnjici zajedno sa konzvervatorskim kartonima gdje će biti nastavljeno njihovo praćenje i eventualno rekonzervacije ako bude potrebno”, istakao je Milija Pantović.

“Polimski muzej je imao uspješnu kampanja na teritoriji opštine Petnjica. Obrađen je lokalitet Torine i pećina grad u Radmanskoj klisuri. Na Torinama je istražena površina od oko 70 m2 i, naravno, otrkiveno je nekoliko stambenih jedinica sa bogatim arheološkim nalazima. Pored cijelih sudova, neđeno je nekoliko koštanih alatki, predmeta iz doba bronze. Svi eksponati su vezani za buduće konzervatorske tretmane i stoga smo danas u Petnjici. U Radmanskoj klisuri, pored arheoloških istraživanja, na ostacima nekadašnjeg bedemskog zida, sprovede su konzervatorske mjere koje su obuhvatile fiksiranje otrkivenih zidnih partija, postavljanje olovne spojnice i nadziđivanje zaštitne kape koja će štititi dalje propadanje ovog bedemskog zida. Imalo smo sreću i da otkrijemo prvobitni ulaz u ovo neobično utvrđenje, a u narednoj godini planiramo nadziđivanje bedemskog zida do visine oko četiri metra. Pored ovog, za narednu godinu smo planirali arheološka istraživanja i sprovođenje konzervatorskih mjera na antičkom utvrđenju koje se nalazi u selu Tucanje”, istakao je Predrag Peđa Lutovac, arheolog iz Berana za portal radija.

DENIS BOŽOVIĆ