STAZAMA POVEZATI TURISTIČKE POTENCIJALE: OD “BRATIMINOG VIRA”, PREKO “KORAĆKOG KRŠA” DO “TORINA” I PEĆINE “GRAD”

Bratimin vir

Rešad Muratović, direktor TO Petnjica je, gostujući u programu Radija Petnjica rekao da su projekti valorizacije turističkih destinacija „Bratimin vir“ u Popči i „Markiranje pješačkih staza“ korak ka oživljavanju i povezivanju turističkih potencijala Petnjice.

 

Rešad Muratović, direktor TO Petnjica

„Turistička organizacija, osnovana prije nekoliko godina konstantno radi na valorizaciji svih potencijala petnjičke opštine. Za projekat valorizacije lokaliteta Bratimin vir dobili smo podršku od Nacionalne turističke organizacije, jer su i sami posjetili lokalitet i uvjerili se o kakvom potencijalu se radi. Za taj projekat smo dobili 5.000 eura. Opština Petnjica i TO su učestvovali sa 3.500 eura. Zbog izgradnje vodovoda Murovsko vrelo došlo je do narušavanja prirodnog ambijenta na lokaciji Bratimin vir, pa smo morali predzeti mjere kako bi urediliprilaz i stazu. Na ovom poručju planirane su mnoge aktivnosti koje će se realizovati, a prvo na šta bi se moglo uticati je prilazni put. Po tom pitanju bi nam dobro došla pomoć Komunalnog preduzeća“, kazao je Muratović.

Za razliku od Bratiminog vira, čiji je projekat vezan za jedno mjesto „Markiranje pješakih staza“ bi omogućilo da se povežu sve znamenitosti Petnjice jednom stazom.

Obilježavanje pješačkih staza

„U ovoj godini su prioritetne dvije staze. Prva dužine od oko 10 kilometara je markirana u saradnji Turističke organizacije sa NVO Centar za seoski razvoj, a polazna tačka je od zgrade Opštine ka Koraćkom kršu, preko Johovica prema lokalitetu Torine i Radmanskoj klisuri i spuštala se do petnjičke džamije. Druga pješačka staza se odnosi na stazu od lokaliteta Bratimin vir, uzvodno od rijeke Popče preko vidikovca na Đuđu, prema etno selu „Vrelo“. U planu su aktivnosti na markiranju staza od Turijaka do Trpezi, a druga od Bora prema Savin Boru prema granici sa Srbijom“, kazao je Muratovič.

Muratović je naglasio da su imali volje da sve ove aktivnosti sprovedu, ali da je to bilo nemoguće bez podrške mnogih koji su učestvovali počev od Ministarstva održivoj razvoja i turizma, Nacionalne turističe organizacije,  Planinarskog saveza i Opštine Petnjica na čelu sa predsjednikom Agovićem.

ALDIJANA NOVALIĆ