LJEPOTE RAZLIČITOSTI (FOTO, VIDEO): UČENICI IZ VRBASA POSJETILI PETNJICU

Juče je Petnjicu posjetila grupa od oko 20-tak učenika Srednje stručne škole „4.Juli“  iz Vrbasa. Ova posjeta je organizovana u okviru projekta „Ljepote različitosti“. Nakon što su obišli kulturno istorijske znamenitosti opštine Petnjica, učenike i njihovog direktora škole iz Vrbasa, Anicu Gračan i profesora Slavicu Zečević i kordinatora za Berane i Petnjicu Mehdiju Adrovića, u sali SO, primio je i predsjednik opštine Samir Agović sa saradnicima.

 

Predsjednik Agović je tom prilikom istakao da mu čini posebno zadovoljstvo što su dvije škole partneri na ovom projektu i što su učesnici projekta iz Vrbasa zapravo korijenima vezani baš za naše krajeve, te da ga čini srećnim činjenica da mladi rade na poimanju različitosti kao nečemu što nas zapravo spaja i čini posebnim.

Zahvalnost za prijem i toplu dobrodošlicu izrazila je i direktorica škole “4. Juli” iz Vrbasa Anica Gračanin. Vršnjake iz Vojvodine dočekali su učenici Srednje mješovite škole ispred Centra za kulturu, a nakon prijema kod predsjednika opštine i predsjednika SO, petnjički srednjoškolci su sa svojim vršnjacima, obišli Petnjicu i petnjičku džamiju.

Boraveći u studiju Radija Petnjica, Milica Slavnić, učenica trećeg razdera Srednje stručne škole iz Vrbasa, istakla je da je puna utisaka.

„U okviru projekta sam prvi put i u Beranma i u Petnjici, a ono što bih posebno istakla to je topla dobrodošlica mještana. Prirodne ljepote i kulutrno istorisjki spomenici koje smo obišli, ostavili su jak utisak na mene“, istakla je Milica.

Njena drugarica, Milica Ruskovski, čija je majka iz Berana, i pored toga što svake godine dolazi u Berane, odušeljvna je Petnjicom i njenim građanima.

„Posjeta opštini Petnjica i njenim kultirnim znamenitostima je potvrda da ne postoji suštinska razlika i pored toga što se projekat zove ljepote različitosti. Nas mlade mnogo je toga što spaja“, rekla je Milica.

Član projetkong tima, Slavica Zečević, profesor u Sredjoj stručnoj školu “4. Juli”, ističe da na ovom interkulturalnom kampu boravi 20 djece iz Vrbasa koji su tokom projektih aktivnosti, obišli Sarajevo, gdje su boravili dva dana, a zatim nastavili druženje sa učencima iz Berana i Petnjice.

„Cilj projekta je jačanje intrerkulutarnih kompetencija mladih ljudi i njihovo osnaživanje da u različitostima prepoznaju ono što ih obogaćuje. Kao neko ko je puno putovao i bio u prilici da vidi različite vjerske objekte u mnogi svjetskim prijestonicama, nisam imala priliku da vidim vjerski objekat kao što je džamija u Petnjici. Njena autentičnost je nešto što me oduševilo“, istakla je profesor Slavica Zečević iz Vrbasa.

Interkulturalni kamp, koji se realizuje kao dio projekta koji traje 8 mjeseci, u kom učestvuje 20 učesnika iz Srednje stručne škole iz Berana i 20 učenika iz partnerske škole, kao i članovi NVO „Oaza“ iz Sarajeva, i koji je podržan od strane regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO -Regional youth cooperation office) je zvanično počeo 09. oktobra, a juče se jedna od projektnih aktivnosti odvijala u Petnjici. Projekat je podržan od strane Regionalne kancelarije za saradnju mladih zapadnog Balkana.

Regionalna kancelarija za saradnju mladih zemalja zapadnog balkana (RYCO) je nezavisno funkcionalni institucionalni mehanizam, koji su osnovali učesnici Zapadnog Balkana 6 (WB 6): Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Makedonija i Srbija, sa ciljem promovisanja duha pomirenja i saradnje između mladih u regionu kroz programe razmjene mladih.

DENIS BOŽOVIĆ