TALE KOŽAR O PROBLEMU OTPADA: MAJKA PRIRODA ĆE NAM SE OSVETITI

Tale Kožar

Bihorac Tale Kožar je jedan od onih kojima najviše smeta devastiranje prirode i zagađivanje životne sredine otpadom. On kaže da je u Sloveniji, gdje je radio kao čuvar parka, shvatio koliko je važno sačuvati prirodu od negativnog uticaja čovjeka.

“Apelujem na lokalnu upravu da obrate više pažnje na ovaj problem. Ovdje je još zdrava priroda, ali neće biti dugo ako nastavimo ovako da djelujemo. Prioritetno i najbolje rješenje je reciklaža i o tome se mora razmišljati. Ne samo kod nas u Petnjici, nego u cijeloj državi evropski standardi se ne primjenjuju. Ne znam kako će Vlada otvoriti i zatvorito to poglavlje vezano za ekologiju. Akumulatori, elektronika, olovo, solne kisjeline i ostali otpad završava pored puta. Najgore je kada čujem ono naše – baci to u rijeku. Samo vidite koliko zakačenih plastičnih kesa i flaša ima na granama pored rijeka“, priča Kožar.

Prema njegovim riječima nijesmo ni svjesni koliko je priroda ugrožena.

„Nekada je u načim rijekama postojala vidra, jedna vrsta podvodne mačke, a preko 40 godina je nijesam vidio. Takođe, biljni endemi koji su postojali na našim prostorima sada ne postoje, jer su otišli i 1000 metara iznad naše nadmorske visine i sada ih ima u okolini Bjelasice, Komova, Žabljaka. Korišćenjem obnovljivih izvora energije možemo uticati na smanjenje štetnih uticaja za sredinu“, kazao je Tale Kožar.

On kaže da sav otpad završava u podzemnim vodama.

„Majka priroda će se svakome osvetiti. Vidite i sami velike poplave, zemljotrese, a to su posljedice globalnog zagrijavanja“, zaključio je Kožar.

ALDIJANA NOVALIĆ