MJEŠTANI BORA NE ZNAJU GDJE JE PIJACA JER IM NE TREBA

Poljoprivredna domaćinstva u ovoj, kako i sami kažu nepovoljnoj godini zbog malog broja sunčanih dana, zadovoljno trljaju ruke kada je riječ o povrtarskoj proizvodnja.

Jedan od njih je i Jonuz Adrović sa Bora koji na površini od četri ara ima sve da ne mora da kupuje.

„Kada je u pitanju ta povrtarska proizvodnja, ja ne znam gdje je pjaca. Nemam potrebe jer sve zasadim i sa malo rada i ulaganja imam sve ispred svoje kuće. Ako tome dodam da nema nikakvog tretiranja hemijskim supstancama, onda je suvišno govoriti koliko je to zdrava hrana. Ova godina jeste loša kada je u pitanju sijeno i njegovo sušenje, ali su zato i voćnjaci napunili. Šljive, jabuke, kruške i ostalo je toliko rodilo da grane moramo da potkočujemo jer pucaju“, kaže Jonuz za portal radija.

Hadro Adrović sa svojm suprugom Darijom, koji žive u Sloveniji, svako ljeto dolazi na Bor i obavezno zasadi vrt za potrebe svoje porodice.

„Ove godine sam došla za prvi maj, pripremila vrt i sada imam sve što nam je potrebno. I pored toga što nijesmo svaki dan tu jer moramo da pođemo do Slovenije, ipak je sve uspjelo“, ističe Darija Adrović.

Njen suprug, Hadro, ističe da najveće zasluge za vrt ima njegova supruga.

„Prije 35 godina smo se uzeli i, kada je prvi put došla, kupala se u izbu od stare kuće jer nije bilo uslova. Nije bilo kupatila i vode. Danas uživamo da dođemo jer smo radom stvorili uslove za to. Sami napravimo plastenik i u njega smjestimo ono što je namijenjeno za proizvodnju u zatvorenom prostoru. Svake godine dođem, okopam voće, pokosim, sredimo oko vrta, svake godine pečem rakiju,  čak i sušim pršutu. Nije mi ništa teško samo se treba dobro organizovat. Više volim ovdje nego li na moru. Sve više vremena provodimo na Bor a i djeca nam rado dolaze“, kaže Hadro Adrović sa Bora.

Uspješan sportista sa Bora, Adnan Gaga Mehović ističe da je za sportiste  najbitnije zdrava ishrana koja obiluje povrćem.

„Ručno sam pravio plastenik i zadovoljan sam kakav je rod u njemu. Mogu mislit koliko bi sve to bilo da sam samo imao – pravi plastenik. Zadovoljan sam i sa ovim, naša porodica ne mora da kupuje. Sve što proizvedemo isključivo je za sopstvene potrebe“, ističe Gaga.

DENIS BOŽOVIĆ