DIJANA TIGANJ: TRAŽIM ODGOVORE OD KOJIH SE MNOGI PLAŠE

Dijana Tiganj

Bihorska pjesnjikinja Dijana Tiganj, zaposlena u gimnaziji “Panto Mališić” u Beranama  priprema magistarski rad na temu “Interkulturalni prostori u djelima Ćamila Sijarića”.

Napisala je zbirku pjesama“Ulica starih koraka”, koja je objavljena 2012. godine i roman “A vrijeme ide dalje” objavljen 2016.

“Zbirka je inspirisana nekim mojim mladalačkim traženjima sebe, a roman je malo kompleksniji jer se bavi pronalaženjem mlade djevojke u okrutnom svijetu. Inspiriciju pronalazim u sebi i u okruženju, u drugim ljudima, a i često me pokreću tabu teme i tabu pitanja za koja se ljudi plaše da traže i da nađu odgovor. Uključena sam u kulturne aktivnosti u Petnjici, najčešće kao moderator. Na moje pisanje niko nije konktretno uticao, ali bila sam motivisana djelima Ćamila Sijarića, Huseina Bašića, Desanke Maksimović, Vesne Parun kao i ruskih klasika. Mladih pisaca u Crnoj Gori je sve više, ali od toga se ovdje ne moće živjeti ili ako može to je vrlo rijetko. Omladina danas mnogo manje čita knjige jer sve gotovo mogu naći na internetu”, kazala je Dijana.

ALDIJANA NOVALIĆ