SJUTRA TRIBIINA – JEZIČKA TRADICIJA BOŠNJAKA

Jezička tradicija Bošnjaka

Sjutra će se u Petnjici u sali Centra za kulturu, sa početkom u 14:00 časova, u okviru jedanaestog Festivala priče Zavičajne staze Bihor – Umjetnost je sumnjiva, održati  edukativno promotivna tribina „Jezička tradicija Bošnjaka“ .

Tribinu na kojojće govoriti doc. dr Jahja Ferhatović, prof.dr Amela Lukač Zoranić i mr Almasa Župljanin, organizuje NVO Centar za kulturu- Bihor.

Gosti će imati priliku da čuju izlaganja na teme: „Bihorski i sandžačkobošnjački autori i njihova jezička pripadnost u i između bosanskog, srpskog i crnogorskog jezičkog standarda“, „Duh bosanskog jezika u ženskom pismu u Sandžaku“, kao i „Jezik bihorskih pisaca“.

Cilj tribine je u skladu sa očiglednom potrebom za sistematskijim i obrazovno djelotvornijim proučavanjem i afirmisanjem jezičko-književnog nasljeđa Bošnjaka u Crnoj Gori, a kako bi se osigurao razvoj i promovisanje jezičke kulture i jezičke prakse, poštovanje nacionalne jezičke tradicije, kao i plodotvorno unutarcrnogorsko susretanje i razumijevanje.

Pod nazivom “Latice zavičaja” organizovana je izložba slika, odnosno radova učenika osnovnih škola iz Petnjice, Rožaja i Bijelog Polja.

U sklopu sjutrašnje manifestacije predviđena je edukativno promotivna radionica sa mladim piscima i talentima oslovljen kao “Poetski karusel”, kao i javne tribune u Petnjici, Beranama i Rožajama.

ALDIJANA NOVALIĆ