SVE SPREMNO ZA “ZAVIČAJNE STAZE BIHORA”

Pripreme za početak i svečanog otvaranja festivala “Zavičajne staze Bihora” večeras u 19:30 časova su uglavno urađene. Posljednje umivanje obavili su radnici Komunalnog preduzeća koji prali ulice u blizini Divan bašče gdje je predviđena ceremonija otvaranja.

Festival je ove godine nosi naziv “Umjetnost je sumnjiva”.

„Prije 12 godina, tačnije 2006. sa nekoliko ljudi koji vole zavičaj i ovaj kraj šetao sam po brdima i došli na ideju da osnujemo ovakav Festival. Vremenom je ideja zaživjela i to ne samo kod naših Bihoraca nego i kod drugih ljudi, pa smo 2008. godine prvi put organizovali Festival u ovom obliku. Naziv „Umjetnost je sumnjiva“ je fina „provokacija“ s ciljem da se presaberemo i ispitamo šta je zaista vrijedno, a šta ne. Da tražimo u svemu smisao i ideje koje mogu pomoći da se kraj brže kultiviše i brže razvija. Mislim da su zavičajne staze izrodile „Bihorsko kulturno ljeto“, kazao je Mirsad Rastoder osnivač Festivala.

Gost  Festivala je Refik Ličina, pjesnik, pripovjedač i prevodilac sa švedskog na naš jezik. U promociji njegovog stvaralaštva i romana “Dalge”učestvuju književnici Dragana TripkovićVasko RaičevićRebeka Čilović i Selma Rastoder.

Razgovor o književnosti  inspirisaće slikarska inicijacija “U središtu duše” akademske umjetnice Adele Nurković-Kulenović. Iste večeri, u drugom dijelu programa, uslijediće promocija zbirke priča “Razmeđa Bihora” sa prošlogodišnjeg Festivala. Knjiga sadrži 32 priče autora iz Crne Gore i regiona, a predstaviće je Safet Hadrović Vrbički i Jasmina Halilović-Murić. Za muzički dio programa “U bašči sevdaha” pobrinuće se hor ILHAM i orkestar TEFERIDž sa solistima: Irmom i Ildom NurkovćMirsadom TarhanišemZikretom Murićem i Adisom Murićem.

Početak ove regionalno poznate manifestacije, i jedanaestu godinu postojanja, obilježavaju “Bihorske lile”, tradicionalni plamen julskih vatri koje najavljuju ljeto.

ALDIJANA NOVALIĆ