ISAD I SEAD HUREMOVIĆ: SVE ŠTO IMAMO STEKLI SMO SVOJIM RUKAMA, BEZ POMOĆI SA STRANE

Braća Isad i Sead Huremović, iz Bihorskog sela Paljuh duži niz godina na svom imanju proizvode razne vrste poljoprivrednih proizvoda.

Loši vremenski uslovi ovog ljeta zahvatili su cijeli sjever Crne Gore, pa samim tim i Petnjicu, što se može odraziti na proizvodnju, jer se javljaju razne bolesti zbog velike vlage.

„Zbog dugodnevnih kiša koje padaju stvara se velika vlaga što može uticati na plod i na sami usjev. Zbog vlage na usjevima javlja se bolest poznata kao „plamenjača“, veliko isparavanje utiče na to, što znači da ako ova bolest zahvati usjeve biće manje roda. Usjeve ova bolest još nije zahvatila, ali opasnost nije prošla. Dodatni problem je što na našem tržištu ne postoje zaštitni preparati kako bi na vrijeme zaštitili usjev. Ovdje se stvaraju dodatni troškovi zbog nabavke, ali sve to sami finansiramo. Pomoć lokalne uprave nikada nijesmo imali, ali nadam se da će u nekom budućem periodu i oni izaći u susret“, kazao je Sead Huremović za portal Radija Petnjica.

Na  imanju imaju pet hektara pod zasadom, od čega je tri hektara krompira, jedan hektar luka i jedan hektar kupusa.

„Imamo svu neophodnu savremenu mehanizaciju, što nam znatno olakšava rad. Zadovoljni smo realizacijom. Sve što posjedujemo sami smo zaradili, svojim rukama. Prije nekoliko godina smo imali oko 10.000 eura  štete od poplava, što smo opet sami usjeli da pokrijemo“, kazali su oni za portal Radija Petnjica.

Trenutno ne planiraju da prošire biznis, zbog situacije koja trenutno vlada na tržišti u zbog toga što sami moraju brinuti od trenutka sadnje pa do krajnje prodaje.

ALDIJANA NOVALIĆ