PETNJICA: STIGLI PRVI PLASTENICI PREDVIĐENI AGROBUDŽETOM 2018.

Danas su radnici firme “Desetka” iz Berana dostavili 15 plastenika poljoprivrednicima iz Radmanaca, Godočelja i Petnjice. Narednih dana se očekuje dostava ostalih plastenika.

“Uz plastenike je stigla i sva dodatna oprema koja je potrebna da se postave kao i da se kasnije proizvodnja u njima obavi, što podrazumijeva cijevi sistem za navodnjavanje. Vrijednost plastenika koji su danas dostavljeni poljoprivrednim proizvođačima je oko 3,500 eura”, kazao je radnik pomenute firme.

“Zadovoljni smo sa tim koliko će Opština učestvovati prilikom nabavke plastenika. Nakon predate dokumentacije u prostorijama odjeljenja za poljoprivredu i ruralni razvoj u administrativnoj zgradi Opštine obavijestili su nas da smo ostvarili pravo na nabavku tunela plastenika. Mi smo plastenike platili firmi, a nakon postavljanja Opština će izvršiti povraćaj sredstava”, kazao je za  poral Radija Petnjica Aljaga Adrović.

Opština je planom Agrobudžeta predvidjela da ove godine pravo na plastenike ostvari 57 poljoprivrednih proizvođača.

Kako bi postakla razvoj povrlarske proizvodnje u našem kraju opština je za ovu godinu izdvojila sredstva za nabavku tunela (plastenik dimenzija 5×10 m).. Prednost imaju mladi poljoprivredni proizvođači starosti ispod 35 god, poljoprivredni inženjeri, tehničari kao i socijalna domaćinstva. Pravo na ovu podršku ne mogu ostvariti ona gazdinstva koja su u predhodne dvije godine ostvarila pravo na ovu mjeru.

Nakon izvršene nabavke i postavljanja Opština će izvršiti povraćaj sredstava poljoprivrednicima u iznosu od 70 odsto.

ALDIJANA NOVALIĆ