“HRONIKA PETNJICE”: SPORT U PETNJICI

Hronika Petnjice

Tema treće emisije „Hronika Petnjice“ bila je „Sport u Petnjici“. O samoj organizaciji aktivnosti koje se odnose na sport govorili su oni koji imaju najviše udjela, dr Nermina Nena Muratović kancelarija za mlade u opštini Petnjica, Denis Šabotić, predsjednik „Šahovskog kluba Bihor“ i jedan od osnivača „Streljačkog kluba Bihor“ kao i dvojica istaknutih sportista Adnan Gaga Mehović, K1 borac jedan od rijetkih punu afirmaciju ostvario upravo iz Petnjice i Dino Adrović, igrač FK Petnjica.

„Opština Petnjica od svog osnivanja vodi brigu o mladima što je rezultiralo osnivanjem kancelazije za mlade 2015. godine, a jedna od djelatnosti ove kancelarije jeste sport, jer su sport i mladi povezane teme. Kroz promociju sporta i zdravih stilova života mi poboljšavamo kvalitet života, kako društveni tako i privatni život naših mladih i djece, vršimo prevenciju devijantnih ponašanja i prevenciju bolesti zavisnosti. Svjedoci smo da ubrzanim razvojem tehnike i tehnologije mladi, a naročito djeca sve više vremena provode u svojim kućama uz TV ekrane, kompjutere ili telefone, dok je naš cilj da izvedcemo mlade iz kuće i animiramo ih da se bave taznim sportovima jer je to najbolji i najzdraviji način za formiranje jedne normalne ličnosti. Što se tiče trenutnog kapaciteta sportskih klubova u Petnjici koji su registrovani kod Ministrarstva sporta, imamo tri kluba i to su: „FK Petnjica“, „Šahovski klub Bihor“i „Streljački klub Bihor“. Streljački klub je osnovan prošle godine, što znači da osnivanjem opštine Petnjica idemo na unapređenje sporta, na osivanje novih sportskih klubova i društava, što znači da dajemo snažnu podršku svim sportistima, kako pojedincima tako i klubovima. Podrška sportistima se pruža u raznim vidovima, tako da imamo logističku podršku i finansijsku podršku. Podršku imaju amaterski klubovi za koje se nadamo da će kasnije prerasti u profesionalne sportske klubove, za koje se nadamo da će ih biti sve više i više u Petnjici“, kazala je Nermina Muratović u uvodnom dijelu.

O šahu kao specifičnoj disciplini i osnivanju kluba i inicijativi za njegovo osnivanje u Petnjici govorio je Denis Šabotić.

„Šahovski klub osnovan je 2016. godine, a želja za njegovim osnivanjem postojala je i mnogo ranije, i tako je nastao klub udruživanjem šahista koji su od davnina igrali dobro. Klub broji 22 člana, a takmičimo se u „Drugoj crnogorskoj ligi“, kao i u „Ekipnom kupu Crne Gore“. Pored ovih aktivnosti učestvujemo na turnirima, prije svih na turniru koji je sada već internacionalni a odigrava se u okviru Bihorskog kulturnog ljeta. Organizaciju potpisuje Opštine Petnjica i šahovski klub, a igra se krajem jula i početkom avgusta.  Takođe, organizujemo „Prvenstvo Petnjice“ gdje se najbolji šahisti iz Petnjice bore za titulu prvaka Petnjice, kao i amatersko takmičenje Crne Gore gdje idu naši šahisti. Ove godine će naši šahisti učestvovati na Evropskom prvenstvu u Nikšiću. U Nikšić idemo uz pomoć lokalne uprave i kancelairije za mlade. Klub trenutno koristi prostorije u zakup, ali ima uslova za odigravanje takmičenja i turnira. Uspjeli smo da organizujemo i to da se  „Druga liga“ igra u Petnjici i tako smanjimo troškove“, kazao je Šabotić.

Jedan od rijetkih sportista koji je punu afirmaciju stekao iz Petnjice, Adnan Gaga Mehović, jedan je od onih koji su popularizovali borilačke sportove u Petnjici.

„Prvak Balkana u disciplini K1, prvak Evrope, a ove godine planiram da napadnem titulu prvaka svijeta. Oduvijek sam želio da se bavim sportom. U početku je to bio karate, ali to je bilo na „mekoću“, mali kontakt, pa sam težio malo surovijem sportu, kao što je K1“, kazao je Mehović.

Fudbaleri su promovisali kraj i prije vraćanja statusa Opštine, po čemu je do tada ova samo kao jedna veća MZ bila prepoznatljiva.

„Odluka da se bavim fudbalom javila se još kada se naš fudbalski klub reaktivirao 2016. godine. Prošao sam sve selekcije i sada sam prvotimac. Zadovoljan sam što igram za svoje mjesto, svoj kraj i svoj klub“, kazao je Dino Adrović.

U drugom dijelu emisije bilo je riječi o konkretnim sporovedenim aktivnostima na afirmaciji sporta u Petnjici.

„Osim finansijske pomoći koju Petnjica pruža pojedincima, društvima i klubovima Opština kroz kancelariju za mlade radi i druge aktivnosti, kao što su: izbor za najboljeg sportistu i sportski kolektiv, svake godine na svečanosti se uručuju nagrade najboljim sportistima i najboljim sportistima u dijasporti gdje zajedno sa Radijom Petnjica vršimo izbor. Već nekoliko godina za redom organizujemo memorijalni turnir „Meho Agović“, za koji ove odine možemo reći da je bio međunarodni jer je bilo ekipa iz susjednih država. Prošle godine smo prvi put učestvovali na Mosi igrama, a i ove godine imamo takođe u planu da se prijavimo. Zajedno sa turističkom organizacijom prošle godine smo imali „Paraglajding kup“ koji je probudio interesovanje javnosti i prošao kao vrlo zapaćen sportski događaj. Takođe pomažemo školska sportska takmičenja, tako da već sada u OŠ „Majmut Adrović“ imamo „Džudo za sve“, gdje mališani imaju mogućnost da se bave džudoom i nauče prve korake. Konstituisanjem Ministrstva sporta sport u cijeloj Crnoj Gori je podižen dna veći nivo, a samim tim i u Petnjici. Tako da smo u saradnji sa Ministarstvom sporta krenuli na poboljšanju i izgradnji sportske infrastrukture u Petnjici, gdje smo naišli na veliko razumijevanje resornog ministra Nikole Janovića, koji kao vrhunski sportista  razumije potrebe za razvoj i napredak sporta. Na predlog predsjednika Opštine Samira Agovića i njegovih saradnika već smo uradili jedan projekat za izgradnju stadiona u Godočelju, još je u toku tenderska procedura i brzo se očekuje nastavak radova. Pored ovog imamo još dva projekta za sportsku infrastrukturu, a o je projekat u Radmancima gdje se planira otvaranje arheološko – avanturističkog parka, a jedan od sadržaja biće teren za male sportove, i projekat balon hale na gusarama. Kancelarija za mlade radi lokalni akcioni plan za mlade u kome će se posebno naći jedan dio koji se odnosi na sport i biće predviđene aktivnosti koje se tiču sporta i razvoju svih rekreativnih aktivnosti u Petnjici“, kazala je Nermina Muratović.

Na organizaciju aktivnosti utiče najvećeim dijelom nezainteresovanost mladih da se uključe u sport, a sa druge strane do sada nedovoljno ulaganje u sport.

„Činjenica je da su osnivanjem Opštine napravljeni znatni pomaci u tom pogledu. Radimo i na sportskoj i na ljudskoj infrastrukturi. Trudićemo se da oformimo još klubova posebno kada su u pitanju djevojčice, jer imamo malu zastupljenost ženske populacije u sportu. Takođe bi bilo dobro raditi na inicijativi osnivanja rukometnog , odbojkaškog kluba ili kluba za tenis. Trudićemo se da stvorimo sve uslove za to“, dodala je Nermina Muratović.

U „Šahovskom klubu Buhor“, poseban problem je što nedostaje mladog naraštaja da pomjera legendarne figure kralja, dame, topa…

„Nijesmo uspjeli da animiramo omladince, a želja svakog kluba je da okupi što više mladih članova. Mi planiramo o osnivanju škole šaha, tako da ove godine najvjerovatnije u saradnji sa Opštinom i kancelarijom za mlade kroz osnovne škole sporovedemo sekcije gdje ćemo šah približiti i predstaviti mladima i odatle ćemo pukušati da crpimo kvalitet za školu šaha. Problem naše opštine je što smo mnogo razuđeni, tako da će biti dosta finansijskih izdataka da bi to moglo da uspije. Radićemo na tome da se škola osnuje, jer imamo podršku Opštine. Nama nije colj da dovodimo šahiste sa strane kao što rade drugi, nama je cilj da igraju šahisti sa našeg područja i  da unapređujemo nivo šaha kod nas. Igrajući na raznim turnirima poboljšava se i kvalitet igre. Ove godine se  u „Drugoj ligi“ očekuje zavidan plasman jer je kvalitet šaha na mnogo većem nivou od trenutka osnivanja. Imamo sve potrebne šahovske rekvizite, jer mi smo u samom startu imali podršku lokalnih ljubitelja šaha i podršku iz dijaspore tako da se ovom prilikom zahvaljujem, posebno Halilu Hlailoviću koji je donirao rekvizite i šahovske table uz pomoć kojih smo mi i počeli sezonu takmičenju. Takođe se zahvaljujem i predsjedniku Savjeta muslimana Sabriji Vuliću, koji je podržavao, ali najveća podrška svakako od Opštine Petnjica“, kazao je Šabotić.

U drugom krugu, nakon kazivanja gdje i kad su otpočeli prvi koraci u fudbalu Dino Adrović je ispričao kratak istorijat FK Petnjica.

„FK Petnjica osnovan je 1978. godine, a nakon toga je 2006. godine ponovo reaktiviran. Bila je pauza od par godina zbog raznih faktora, zbog čega se klub nije takmičio. 2006. godine ponovo se počeo igrati fudbal. Teški uslovi, loša finasijska sredstva, jer tada Opština Petnjica nije postojala, ali uz pomoć nekih ljudih koji su prepoznali da FK Petnjica može biti glavni faktor predstavljanja sredine, a da nije bilo ovog kluba ne znam da li bi se i čulo za Petnjicu, jer napomenuću da istorijski uspjeh kluba i Petnjice bio je 2011. godine kada je FK Petnjica ušao u drugu ligu. Samim uslaskom u drugu ligu, finasijska sredstva, kako igrački tako i infrastruktura našeg terena nije dozvoljavala da se igra ovdje druga lica, jer samo dvije utakmice su se igrale kod nas, sve ostale van Petnjice. Stadion se počeo graditi, ali nije se stigao na vrijeme završiti, a disciplinaks komisija koja odobrava takmičenje nije dozvolila da se ovdje odigra. Nakon toga počinje kako bih kazao blagi pad, jer smo naredne sezone odmah ispali u regiji, ali nakon toga opet počinje dobra priča jer je oko 40 dječaka počelo da trenira na stadionu u Gusarama i već 2012/13 počinju da se takmiče u „Pionirskoj ligi sjeverne regije“. Samo nakon godinu takmičenja zauzeli su prvo mjesto i sam usopjeh je doveo do toga da neki od tih budu pozvani u „Pionirskoj reprezentaciji Crne Gore“ i neki od tih igrača igraju za prvi tim.

  1. godine je osam igrača prve postave kažnjeno, kazne su sada istekle, ali nažalost neki nijesu tu. Neki su daleko svoj život započeli van države, nekima je i vrijeme prošlo, ali ja ću igrati već od septembra i računamo na visok plasman. Od samog reaktiviranja 2016. godine 15 momkai iz Petnjice za 12 godina nijesu preskočili 12 treninga, momci su bili toliko vezani za taj klub i uspjeh se vidio 2011. godine kada se prvi put čulo za Petnjicu. Kod mlađeg naraštaja popularne su neke stvare koje tda nijesu postojale, igrice i telefoni tao da bi se reperesivnim mjerama moglo uticati. Promocijom sporta u školama moglo bi se utcati na to da se mladi više uključe. Teren je nekad bio u katastrofalnom stanju, pa smo učestvovali u akcijama da to upristojimo. Tu moram pomenuti Izeta Rastodera koji je donirao da se uradi tribina i ograda i sve ostalo, a tu je i Medo Latić, tako da mogu reći da Opština nije jedini izvor finansija jer je FK igrao i takmičio i dok Opštine nije bilo, ali naravno da sada učestvuje u podršci što bi naravno moglo više jer FK to zaslužuje, jer da nije njega bilo ne bi se čulo za Petnjicu do osnivanja Opštine“, kazao je Adrović.

„Ove godine se očekuje osnivanje borilačkog kluba, a takođe ove godine će biti prvenstvo Svijeta kod nas u Petnjici sredinom avgusta. Učešće na prvenstvu uzimaju takmičari u tri varijante, K1, kik-boks i profi karate. Glavni meč biće moj, a planirano je da Brazilac bude protivnik, K1 do 95 kg.“, kazao je Mehović.

Kako animirati mlade da se bave sportom?

„Prije svega treba mladima objasniti benefite i značaj bavljenja sportom, represivne mjere kao što su ukidanje fb-a mogu da djeluju pozitivno. Mislim da jedna mlada osoba 10-15 sati ne treba da provodi uz kompjuter, zašto se ne baviti sportom? Tako bi se stvorile emotivno i fizički zdrave osobe. Tako se stvara osjećaj pripadnosti, odgovornosti, timskog rada, takmičarskog duha i sve to doprinosi stvaranju zdravog duha, a osim toga i komunikacija i zdrava riječ je nešto što treba da je prvi podsticaj da se djeca druže, a ne da se povezuju putem interneta i igraju video igrice. Pioniri iz Petnjice su najbolji primjer kako se igra i kako se organizuje, njihov ezultat iz 2012/13 to pokazuje, jer su ti pioniri kasnije prerasli u kadete i 2015/16 su osvojili prvo mjesto bez ijednog poraza. FK je prošle godine proslavio 40. godina postojanja i to nije mala stvar. Rad sa mlađim generacijama je nešto što je FK pokenuo kao pozitivnu stvar i zato Opština Petnjica i pomaže ovaj klub i zavređuje našu pažnju, jer su sjutra ti mladi naši juniori i seniori. Cilj nam je da pružimo omladini Petnjice sve sadržaje koje djeca i omladinci imaju u drugim opštinama“, kazala je Muratović u svom izlaganju.

„Želja svih nas koji živimo u Petnjici je da stvorimo našoj djeci da imaju izbor da odluče kojim će sportom da se bave i da se sportski dokažu. Streljački kljub se osnovao 2017. godine, a osnivanje se sprovodilo dosta dugo jer se promijenio način registracije sportskih subjekata. Mi smo uspjeli da oformimo ekipu i da je pošaljemo na MOSI igre gdje su ostvarili zapažen rezultet, odnosno peto mjesto od 32 opštine, što nije mala stvar. Ove godine smo išli na KUP Podgorice, gdje nijesmo imali značajan rezultat. Planira se izgradnja streljane u Petnjici gdje ćemo moći da obučimo našpe strijelce, a od samog početka smo imali podršku od Streljačkog saveza Berana na čelu sa Željkom Obadovićem koji nam je pomagao i prilikom formiranja kluba. Preko Sreljačkog saveza Crne Gore smo uspjeli da obezbijedimo šest puški, uz pomoć Ministarstva sporta za projekat sufinasiranja sportskih subjekata uspjeli smo da dobijemo određena sredstva od kojih smo kupili mete i dijabole za vježbanje i treninge naših strelaca, a u narednom periodu predstoji nam da nađemo mjesto i napravimo streljanju, a aktivno se bavimo da riješimo problem. Steljački savez Berane su nam ustupili prostorije, ali nije se javio dovoljan broj mladih iz Petnjice za obučavanjem pa smo odustali od toga“, kazao je Šabotić.

U trećem dijelu emisije govorilo se o planovima za ljeto u sferi sporta.

„ Opština Petnjica je u kontinuitetu posvećena razvoju sporta, tako da u narednom periodu prvo što nas očekuje su MOSI igre u Priboju. Zatim imamo tradicionalnu fudbalsku utakmicu Evropa – Petnjica, prijateljska utakmica iseljenika i FK Petnjica, šahovski turnir, i naravno prošle godine jedan najzapaženiji događaj „Paraglajding kup“, a sve ovo u sklopu Bihorskoh kulturnog ljeta inicijatora i otganizatora Denisa Božovića. Ove godine ćemo nastaviti aktivnosti započete prehodnih godina, izbor najboljih sportista, klubova, pružanje podrške kako pojednicima tako i klubovima, aktivnosti na uređenju stadiona i poligona, a vaćno je napomenuti da kod svih osnovnih škola imamo poligone. U OŠ „Mahmut Adrović“ imamo fiskulturnu salu gdje se mogu u zimskom periodu obavljati sportske aktivnosti. Biće nam u fokusu novoformirani sportski klubovi, njihova afirmacija i podrška i podrška FK Petnjica kao najreprezentativnijem klubu Petnjice. Stadion je sada uređen i mogu se odvijati sve aktivnosti, a planiramo i izgradnju pomoćnog stadiona kako bi se postojeći očuvao. Opština će stati iz organizacije Svjetskog prvenstva u Petnjici i svih drugih. Poseban projekat je balon hala i nadam se da ćemo uspjeti u tome“, kazala je Nermina Muratović.

„ Na MOSI igrama prošle godine u Pljevljima smo učestvovali i uzeli učešće, dobili nagradu za „fer play“ ekipu što je za nas izuzetno priznanje. Mi smo prijavili ekipu na igrama gdje je učešće uzelo 32 Opštine, u 6 disciplina: šahiste koji su zauzeli 8 mjesto, ekipa odbojke na pijesku koja je uzela 6-o mjesto, ekipa u malom fudbali koja je uzela 15-o mjesto, ekipa u sportskom ribolovu koja je uzela 12-o mjesto i ekuipa u streljaštvu koja je uzela 5-o mjesto. Ove godine očekujem da nećemo doći praznih ruku, a trenutno je period prijavae ekipa iz Petnjice, a roj jw do 15. juna. Ove godine se MOSI igre igraju u Priboju od od 04. do 08. juna. Nije baš ni jednostavno sve organizovati i povesti puno učesnika, uza šta je potrebno dosta rada i dobre organizacije. Ove godine ćemo imati ekipu u planinarstvu. Želja nam je da okupimo najbolje sportiste iz Opštine i da ih tamo pošaljemo, a fer play igre neće faliti, jer uvijek težimo da tako igramo. Izgradnja terena i poboljšanje sportske infrastrukture će pomoći da se afirmiše sport u našoj opštini. Svi smo svjedoci da se od trenutka vraćanja statusa opštini dosta  uradilo, ali mora još dosta toga da se radi. U nekom narednom periodu organizovaćemo „Sportski savez Opštine Petnjica“ kroz koji ćemo moći da planiramo Bihorske sportske igre koje će okupljati sportiste sa svih strana“, kazao je Šabotić.

„U avgustu se očekuje meč za borbu prvaka Svijeta u kategoriji K1, do 95 kg. Pozvao bih svu djecu da ostave telefone i internet i da dođu da svi zajedno treniramo i bavimo se sportom. Zahvalio bih se Opštini Petnjici koja je me u svemu podržavala, a naravno i mom mentoru Meši Adroviću. Potičem iz škole Radević Dejana sa kojim još uvijek treniram i postižem rezultate“, dodao je Mehović o prvenstvu koje će se održati u Petnjici ovog ljeta.

„Kada je fudbal u pitanju mi smo u prednosoti, zato što uvijek dobijemo. I naravno tu je najbitnije druženje. Mi smo bili gosti u Luksemburgu kod ZK Bihor koji je organizovao razne teferiče i donacije gdje je sav novac namijenjen FK Petnjica, tako da im se i ovom prilikom zahvaljujem.  Dabnas je teško pored tehnologije koja je zaživjela izaći vani i trenirati, a mnogo uticaja ima i škola i roditelji koji dovole da djeca koriste internet što nije dobro. Svi znamo da svi nose telefone u školu, podrške od uprave ne fali, fali samo organizacije i volje djece. Pozvao bih sve da treniramo jer znamo da FK ima svoj kombi koji svu djecu dovodi do stadiona bez nadoknade. Žalosno je što ove godine imamo nešto oko 55 učenika prvaka polaznika u Petnjici, što je činjenica da narod iseljava i u sportskom smislu to je negativno jer je mladi naraštaj budućnost svega, pa i sporta. Bez mladih ljudi se ne može ništa postići. Uslova trenutno ima, poligona ima pored svih škola pa tako svi mogu da se bave sportom. Nama je najpotrebniji pomoćni teren da očuvamo već postojeći jer smo uložili puno napora da ga izgradimo“, kazao je Dino Adrović.

„kao predstavnica Opštine Petnjica i kao volonter u FK Petnjica ja bih pozvala sve mlade da dođu i uključe se u dešavanja, bila to utakmica ili neka borilačka vještina. Ovo je prilika da osjete čar sporta, da osjete šta značo biti prvi, šta znači pobijediti i vjerujem da će mnogi poslije dva treninga odlučiti da se konstantno bave treningom. Što se tiče petnjičke Opštine i dalje ćemo biti posvećeni razvoju sporta, bićemo posvećeni omladini, što znači da ćemo ulagati i u ljudstvo i u infrastrukturu, a sve sa ciljem da omladini u Petnjici pružimo bolji i kvalitetniji život, kako bi se mladi zadržali na ovom terenu, da ne odlaze kao što je bio slučaj do sada“, bila je završna riječ Nermine Muratović u trećoj emisiji „Hronika Petnjice“.

ALDIJANA NOVALIĆ