AGROBUDŽET 2018: KROZ PROJEKAT MIDAS II PODRŠKA ZA FORMIRANJE OTKUPNIH CENTARA

Prezentacija Agrobudžeta 2018. u Petnjici

Danas je u zgradi Opštine Petnjica održana prezentacija Agrobužeta za 2018. godinu. Program agrobužeta su predstavili samostalni savjetnik za programiranje u Ministarstvu poljoprivrede Miloš Kusovac, samostalna savjetnica (za voćarstvo) Amra Šabanić, kao i službenici Ministarstva za razvoj poljoprivrede i ruralnog razvoja sa područja opštine Berane, Gojko Babović i Vukota Stanišić.

Babović je naglasio da je za direktnu podršku poljoprivrednicima opredijeljeno 6,6 miliona, od čega je za stočarsku proizvodnju pet miliona. Što se tiče direktnih plaćanja, Babović je naglasio da su premije ostale slične kao i prošle godine, osim u govedarstvu gdje je uslov za premije smanjen sa tri na dva grla, a u kozarstvu sa 30 na 20 grla.
“Povećane su premije za tov junadi za grla porijeklom iz Crne Gore na 140 € po grlu, čime se dodatno podstiče kupovina junadi iz domaće proizvodnje. Premije za mlijeko ostaju na prošlogodišnjem visokom nivou, uz unapređenje procedura i potrebu ispunjavanja higijenskih uslova na farmama, uz dodatne premije za kvalitetno sirovo mlijeko. Osnovna premija za preradu mlijeka ostaje 0,06€, a na ovu premiju se dodaje još 0,03€ za mlijeka koja imaju ispod 100.000 bakterija i manje somatskih ćelija”, dodaje Babović.

Zahtjevi za ostvarivanje premija predaju se najkasnije do aprila tekuće godine i isključivo na adresu Ministarstva za poljoprivredu i ruralni razvoj.

“Nastavljamo sa mjerama za koje vlada veliko interesovanje i gdje su ostvareni dobri rezultati u prošloj godini, kao što su nabavka stočnog fonda, nabavka poljoprivredne mehanizacije, priključaka i opreme. Uz to bih htio da dodam da će sjutra biti raspisan javni poziv za nabavku poljoprivredne mehanizacije, priključaka i opreme i on će biti objavljen na sajtu Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja”, rekao je Babović.

Miloš Kusovac je rekao da će se u okviru programa, koji se realizuju preko Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove realizovati se četiri programa.

“Uz sprovođenje redovnog programa fitosanitarnih mjera unaprijedićemo kapacitete kroz izgradnju i opremanje fitosanitarnih laboratorija. Novina je da ćemo kroz projekat MIDAS II podržati formiranje otkupnih centara i obezbijediti podršku investicijama u ruralni turizam”, dodaje Kusovac.

Amra Šabanić, iz direktorata za razvoj poljoprivrede je istakla da je Agrobužetom za 2018. godinu smanjen uslov minimalne površine u biljnoj proizvodnji sa 0,5 na 0,3 ha. Takođe je dodala da je podrška sektoru pčelarstva uvećana za 58% u odnosu na prošlu godinu.

“Nastavljamo sa podrškom razvoja vinogradartsva, vinarstva, voćarstva, maslinarstva povrtarstva, ljekovitog i aromatičnog bilja, investicijama u preradu na gazdinstvima, uz maksimalno prihvatljive investicije do 10.000€ i bespovratnu podršku do 50% realizovane investicije”, dodaje Amra Šabanić.

Uskoro opširnije….