SAMIR AGOVIĆ, JEDINI NUMIZMATIČAR U BIHORU

Samir Agović, numizmatičar iz Petnjice

Samir Agović, tridesetčetvorogodišnji numizmatičar iz Petnjice već godinu dana bavi se ovim hobijem o kojem se na području Bihora malo zna. Agović skuplja kovanice eura i ima resprektabilnu kolekciju od 110 novčanica.  Svaka kovanica ima različit simbol. Pored ovih u svojoj kolekciji posjeduje i više od 60 kovanica eura sa simbolom sove, jer kako kaže,  one „donose nafaku“.

„U početku sam počeo skupljati novčanice iz radoznalosti, a kasnije je to prešlo u hobi“,  kaže Agović i naglašava da je dobijao puno novca da proda svoju kolekciju, ali je odbijao iz razloga što se numizmatijom bavi iz ljubavi, a ne sa ciljem da će se jednog dana od toga obogatiti.

Novčanice je uglavnom prikupio prilikom boravka u inostranstvu. Tamo je i primijetio da zapravo sve kovanice sadrže različite simbole, što ga je dodatno privuklo.

Ovaj hobi zahtijeva stalnu pažnju, a Agović kaže da „koristi svaku priliku da upotpuni svoju kolekciju“. Samo jedan album košta 30 eura, ali posjeduje i duplu kolekciju jer je, kako kaže „spreman da ukoliko se pojavi neko sa istim hobijem da se razmjeni“.

ALDIJANA NOVALIĆ