CEDIS: U NAREDNE TRI GODINE 250 HILJADA EURA ULAGANJA U OPŠTINI PETNJICA, IZGRADNJA TRAFOSTANICE OD 35 KV JOŠ NIJE U PLANU

cedis

Napajanje električnom energijom područja Petnjice, kako tvrde iz CEDIS-a je uglavnom uredno, osim u slučajevima loših vremenskih prilika, kada i to područje, jednako kao i ostala na sjeveru Crne Gore a i u planinskim djelovima Evrope, imaju gotovo iste probleme sa prekidima u napajanju.

“Navodi da su prekidi u napajaju električnom energijom područja Petnjici svakodnevni, nijesu tačni. Prema podacima nadleznih službi CEDIS-a, u posljednja dva mjeseca kada su inače najčešći prekidi na mreži zbog lošeg vremena, bilo je ukupno manje od 20 sati neplaniranih prekida na području opštine Petnjice. Napominjemo da je navedeno vrijeme suma trajanja svih pojedinačnih prekida na području Petnjice tokom 60 dana”, navode iz CEDIS-a.

Oni ističu da osim ovih – neplaniranih prekida, dolazi i do planiranih, kada CEDIS izvodi planirane radove na mreži – ugradnju stubova, rada na poboljšanju niskonaponske mreže i sl. To su radovi koji se najavljuju putem sredstava informisanja. U toku trajanja tih radova, zbog bezbjednosti, mora doći do prekida u napajanju električnom energijom određenih djelova opštine.

“Planiranih prekida je u toku protekla dva mjeseca na predmetnom području bilo oko 12 sati što je podatak koji govori da se u Petnjici radi na unapredjenju elektroenergetske mreže. Naravno, u mjesecima kad vremenske prilike to dozvoljavaju, broj sati za planirane radove je i višestruko veći. Tako je u toku 2017. godine ugrađeno više od dvije stotine stubova, oko pet kilometara kablova, kao i ostalih elemenata distributivnog sistema. Svako ulaganje u mrežu podiže nivo pouzdanosti napajanja potrošača”, stoji u odgovoru informativne službe CEDIS-a portalu radija.

Oni su najavili da su za 2018. godinu , pored radova u niskonaponskoj mreži, predviđeni  radovi u trasama dalekovoda Trpezi i Petnjica kao i radovi na dalekovodu Petnjica-Tucanje.

“Za 2018. godinu planom investicija predvidjena je izgradnja dvosistemskog dalekovoda 10kV Petnjica od TS 35/10kV „Berane 3“ (Polica) do otcjepnog stuba u Paljuhu. Ova investicija iznosi oko 100 hiljada eura. U naredne tri godine ukupno ulaganje predviđeno planom investicija iznosiće oko 250 hiljada eura. Obzirom da se Plan investicija ažurira svake godine za trogodišnji period, sigurno će biti i dodatnih ulaganja”, stoji u odgovoru.

Na pitanje kada će se i da li u Petnjici graditi energetski objekti, odnosno 35 kV trafostanica, iz CEDIS-a kažu da elektrodistributivna mreža prati razvoj gradova i države u cjelini.

“Planiranje i izgradnja novih elektroenergetskih objekata dešava se kada tehno-ekonomska analiza pokaže da su oni potrebni nekom području. Na taj način se analizira i potreba za izgradnjom ovakvog objekta u Opštini Petnjica. Definitivna odluka još nije donesena, odnosno značajnije planiranje izgradnje privrednih objekata u Opštini Petnjica sigurno bi bio argument više za izgradnju ovakve trafostanice. Kako se opština bude dalje razvijala Crnogorski elektrodistributivni sistem biće podrška tom razvoju u energetskom smislu, i stvoriće neophodne preduslove za valorizaciju svih potencijala opštine Petnjica”, stoji na kraju odgovora portalu radija iz CEDIS-a.

S.R.