PETNJICA NIJE NA SPISKU: SJEVERU ZA SANIRANJE ŠTETE OD ZEMLJOTRESA 190 HILJADA EURA

Vlada Crne Gore odobrila je 190.000 eura za podršku opštinama na sjeveru države za hitne potrebe saniranja šteta od zemljotresa.
Ministarka bez portfelja Marija Vučinović kazala je da će opštini Plav biti uplaćeno 70.000 eura, Opštini Gusinje 50.000, Opštini Andrijevica 40.000, a Opštini Berane 30.000 eura.
“Ova sredstva biće namijenjana za hitne intervencije najugroženijim porodicama, a naknadno ćemo čekati procjenu Komisije za procjenu štete sa lokalnog nivoa, kada će Vladina Komisija opredijeliti sredstva na osnovnu pristiglih zahtjeva”, rekla je Vučinović, koja je na čelu Vladine Komisije za procjenu štete nastale od elementarnih nepogoda.
Iz Vlade je saopšteno da opštinske komisije treba što prije da sačine izvještaje o šteti koja će posebno biti sanirana u koordinaciji sa Vladom. Takođe, Vlada je pozvala ostale opštine da, ako su u finansijskoj mogućnosti, izraze solidarnost i pomognu lokalnim samoupravama na sjeveru Crne Gore koje su pogođene zemljotresom kako je to bilo uobičajeno i ranije kada su elementarne nepogode pogađale različita područja Crne Gore ali i susjedne države.
Zemljotres jačine 5,2 stepena Rihterove skale pogodio je početkomjanuara sjevernu regiju Crne Gore, sa epicentrom na planini Visitor kod Plava. Oštećeno je oko 100 objekata, dok je 10-ak porodica iseljeno iz kuća. Srećom, osim materijalne štete, uglavnom na starijim objektima, niko nije povrijeđen.