OKRUGLI STO: VRIJEDNOSTI BOŠNJAČKE KULTURE

U sali Centra za kulturu u Petnjici u srijedu, 27.12.2017.godine sa pocetkom u 18h, održaće se okrugli sto na temu “VRIJEDNOSTI BOŠNJAČKE KULTURE”.

Bošnjački narod predstavlja autohtoni narod koji bivstvuje na teritoriji Crne Gore. Po zadnjem popisu Bošnjaci čine 8,65% populusa naše države. Posmatrajući kroz istoriju Bošnjaci su ostavili dubok trag u razvoju kulturno-istorijske baštine Crne Gore.

Projekat će se realizovati u formi okruglog stola, na kojem će aktivno učestvovati: istoričari, arhitekte, lingvisti, kao i pripadnici drugih profesija koji mogu da doprinesu realizaciji projekta. Rukovodeći se potrebom otvaranja ovih tema, pod idejom projekta podrazumijeva se promovisanje i čuvanje raznolikosti, koje predstavljaju posebno bogatstvo bošnjačkog naroda. Projekat će biti koncipiran na interakciji i kreativnosti predavača i publike, koja će uzeti aktivno učešće.

Tema projekta se odnosi na značaj bošnjačke baštine, koja se manifestvuje u slobodi  prenošenja, širenja i stvaranja kulture i vrijednosti, kao i neophodnosti veze između kulture i razvoja svake zemlje, jer kulturna interakcija predstavlja osnovni most između svih naroda.

Cilj ovog projekta je upoznavanje javnosti sa istorijom bošnjačkog naroda u Crnoj Gori, sa posebnim akcentom na običaje, kulturu i arhitekturu. Arhitektura bošnjačkog naroda predstavlja dokaz da ovi krajevi predstavljaju vjekovna ognjišta Bošnjaka, i kao takva je prepoznatljiva i očuvala se kroz vrijeme,  istina sa izvjesnim promjenama pod uticajem ljudi,  raznih kultura, vremena, istorijskih događaja. Ona predstavlja neprocenivo bogastvo jednog naroda. Kroz istorijskih razvoj svakog naroda javljaju se običaji, ni bošnjački narod nije izuzetak. Običaji imaju veoma važnu ulogu, posebno je značajna vaspitna uloga koju oni neosporno posjeduju kod mlađih naraštaja i kao takvi ne smiju biti zaboravljeni.

Bošnjaci posjeduju veoma veliko kulturno nasleđe koje se očuvalo kroz vjekove do današnjih dana. Kulturu bošnjačkog naroda čine jezik, pismo, folklor i sve ostalo što utiče na prepoznavanje nacionalnog identiteta.

Shodno navedenom može se istaći da je cilj projekta i promovisanje poštovanja raznolikosti kulturnih izraza i podizanje svijesti o vrijednosti bošnjačke kulture na lokalnom, regionalnom i nacionalnom nivo

Ovaj projekat se sastoji u upoznavanju pripadnika bošnjačkog naroda sa svojom istorijom, kulturom i običajima. Na ovaj način želimo podržati i ohrabriti bošnjački narod da se upozna sa svojom tradicijom, ali i ostaviti trag mlađim generacijama o svom porijeklu i posebnostima.

Projekat je podrzan od strane Fonda za zastitu i ostvarivanje manjinskih prava.

DENIS BOŽOVIĆ