IZBORNA TIŠINA VEČERAS U PONOĆ

Zgrada Opštine Petnjica

Izborna tišina, uoči izbora na Cetinju, u Mojkovcu, Petnjici i Tuzima, koji će biti održani u nedjelju, počinje večeras u ponoć, piše Pobjeda.

Kampanja je bila žestoka i dugotrajna. Biračima je obećavano sve i svašta od smjene vlasti na nivou države do rješavanja lokalnih problema. Iako se radi o loklanim izborima glavnu ulogu imali su partijski lideri, dok su sporedne uloge dodjeljivane lokalnim aktivistima.

Dosta teških riječi i uvreda uputili su jedan drugom ključni igrači: Demokratska partija socijalista, Demokratski front i Demokrate. Ali i ostatak opozicije i učesnika u izbornoj utakmici nije baš ćutke posmatrao.

Opoziciji je glavna meta bila DPS, ali ni ova partija im nije ostala dužna. U kampanji od „vrata do vrata“ najagresivnije su bile Bečićeve Demokrate. Propagandni spotovi ove partije bili su kao da se radi o predsjedničkim, a ne lokalnim izborima.

Od ponoći će sve utihnuti, pa će birači u ove četiri opštine moći na miru da se opredijele kome će dati povjerenje. Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, glasačko pravo u prijestonici ima 14.168 građana, u Mojkovcu 7.104, a u Petnjici 6.202. U Tuzima, opštini u okviru glavnog grada, moći će da glasa 11.612 birača.

Liste

Na izborima na Cetinju učestvovaće deset, u Petnjici osam, u Mojkovcu sedam, a u Tuzima devet izbornih lista. Prva lista na biračkom listiću u prijestonici biće „Cetinje pobjeđuje DPS -Milo Đukanović“, slijede: „Aleksa Bečić Demokrate Pobjede, a ne podjele“, „Crnogorska Na okup Crnogorci“, „Socijaldemokrate Dosljedno, da prijestonica bude prva“, „Cetinjska sloga Socijalistička narodna partija i Liberali zajedno“, „Demokratski front Cetinje Samo složno, samo jako“, „URA Ponosno, prkosno, cetinjski Filip Adžić“, „Stara garda LSCG“, „Pozitivna Crna Gora Za novi život Cetinja dr Mihailo Babić“ i „Socijaldemokratska partija Da živi Cetinje“.

U Petnjici, na prvom mjestu je lista „SDP Rešad Rastoder Da živi Petnjica, na drugom „Petnjica pobjeđuje DPS Milo Đukanović“, a na trećem „Bošnjačka stranka Dostojanstveno za Petnjicu“. Četvrta lista na biračkom listiću je „Socijaldemokrate Ivan Brajović Dosljedno za Petnjicu“, nakon njih slijedi „Socijalistička narodna partija Za dobro Petnjice“, a na šestom mjestu je „Aleksa Bečić Demokrate Pobjede, a ne podjele“. Na sedmom mjestu je „Bošnjačka demokratska zajednica Za život u Bihoru“, a na osmom „Pozitivna Crna Gora Sabaheta Novalić-Pošteno“.

Prva na glasačkom listiću u Mojkovcu biće lista „Za naš Mojkovac! DPS Milo Đukanović“. Slijede „Socijalistička narodna partija Crne Gore Za Mojkovac dostojan čovjeka“, pa „Socijaldemokratska partija Da živi Mojkovac“, „Socijaldemokrate Crne Gore Ivan Brajović Dosljedno za Mojkovac“, „Ura mr Ivan Ašanin Rad je najbolja politika GP URA Reforme odmah!“, „Aleksa Bečić Demokrate Pobjede a ne podjele“ i „Demokratski front Da radi Mojkovac“.

U Tuzima u „izbornoj trci“ učestvovaće Demokrate, Demokratski savez Albanaca, Socijaldemokrate, Bošnjačka stranka, DPS, Naša unija DUA, Albanska alternativa, SNP i SDP.

Brojke

Prethodni lokalni izbori u Mojkovcu, Petinjici i Cetinju održani su u novembru 2013. godine, a u Tuzima krajem maja 2014. godine, u okviru izbora u Podgorici. U tim opštinama DPS je bila najjača stranka i okosnica lokalne vlasti. Najzanimljiviji izbori očekuju se u Prijestonici, gdje DPS i njihov nosilac Aleksandar Bogdanović ne kriju da očekuju apsolutnu većinu. Kampanja je pokazala da se očekuje bitka za svaki glas a varnica je bilo tokom ove nedelje kada su razmijenjene oštre riječi između DPS-a sa jedne i Demokrata i SDP-a sa druge strane.

Na prošlim lokalnim izborima Cetinju je DPS osvojila 5.165 glasova i 19 mandata, SDP 1.532 i Pozitivna 1.518 glasova, odnosno po pet mandata, Građanski front 1.071 glas i tri mjesta u lokalnom parlamentu, a SNP 386 i jedan mandat.

Ništa manje zanimljivo nije bilo ni u Mojkovcu u kojem su zabilježene čarke i provokacije takođe između Demokrata i DPS-a.

U Mojkovcu je na prošlim za DPS glasalo 2.986 birača i dobili su 17 mandata. Koaliciju SNP-DF-DSS imala je 2.082 glasa i 11 mandata, nezavisna lista „Za Mojkovac Ivan Ašanin“ 466 glasova i dva odbornika i SDP je sa 223 glasova osvojio jedan mandat.

DPS je u Petnjici osvojio 1.457 glasova i 15 odborničkih mjesta, SDP 1.102 glasova i 11 mandata, BS 430 glasova i četiri odbornika, SNP 97 glasova i jedan mandat.

U Tuzima, kao gradskoj opštini, DPS je sa 3.261 glasom uzela 12 mandata. Albanska koalicija je imala 1.153 glasova i četiri odbornika, Demokratski savez 834 glasova i tri mandata, SDPPozitivna 538 glasova i dva mjesta u parlamentu i SNP 298 glasova i jedan mandat.