PETNJICA: OKRUGLI STO O PRISTUPAČNOSTI OBJEKATA LICIMA SA INVALIDITETOM

Juče je u Petnjici održan okrugli sto na temu ,,Pristupačnost objakata licima sa invaliditetom”. Predstavnici Ministarstva održivog razvoja i turizma su posjetili Petnjicu i sa predstavnicima nevladinih organizacija i licima sa invaliditetom iz Petnjice i susjednih opština porazgovarali na temu pristupačnosti i prilagođavanja objekata licima sa invaliditetom.

 

Tatjana Vujošević je saopštila da je ovo jedno od tradicionalnih okupljanja i da se sprovodi kroz dvije strategije.
,,Jedna strategija je usmjerena prema integraciji lica sa invaliditetom i nju vodi Ministarstvo rada i socijalnog staranja, druga strategija se tiče zaštite od diskriminacije lica sa invaliditetom i nju vodi Ministarstvo za ljudska i manjinska prava. Mi kao Ministarstvo građevinarastva u tom segmentu se zalažemo za uklanjanje arhitektonskih barijera kako bi se ovim licima obezbijedila osnovna prava, prava na obrazovanje, rad, zdravstvenu zaštitu…”, rekla je Vujošević.
Jelena Raičević iz direktorata za građevinarstvo kazala je da je proces pristupanja EU otvorio prostor za aktivizam u oblasti ljudskih prava.
,,Pristupačnost objekata licima sa invaliditetom od 2009. godine zakonom je obavezan. Naš cilj je poraditi na pitanjima kako objekte koji su ranije građeni učiniti pristupačnim. Svako ima pravo na život i rad. Mi stavljamo akcenat na objekte i da objekte učinimo pristupačnim. Ministarstvo saobraćaja uređuje oblast koja se bavi pitanjem prilagođavanja trotoara, ulice, parkinga…Ministarstvo za ljudska i manjinska prava takođe ima veliku ulogu i značaj i ovo su samo neka od naših aktivnosti u cilju poboljšanja kvaliteta života lica sa invaliditetom”, na okruglom stolu je kazala Raičević.

SELMA ADROVIĆ